Co sprawia, że włoskie dania smakują lepiej w restauracji niż w domu

Co sprawia, że włoskie dania smakują lepiej w restauracji niż w domu

Co sprawia, że włoskie dania smakują lepiej w restauracji niż w domu

Uwielbiasz dania kuchnii włoskiej i próbujesz odtworzyć je w domu. Ale nie smakują one tak samo jak w restauracji i zastanawiasz się, co poszło nie tak. Przepis się zgadza, gramatura składników też, więc w czym tkwi problem?

Włoska kuchnia jest niezwykle prosta, dlatego też często próbujemy przygotować ją w domowym zaciszu. Mimo dokładnego trzymania się przepisu niestety bardzo często smak odbiega od tego, co znamy z ulubionej restauracji. Dlaczego tak jest i czy warto dalej eksperymentować czy jednak lepiej delektować się włoskim smakiem w restauracji?

Najlepsza włoska restauracja, czyli smak prosto z południa Europy

Jeśli masz ochotę na włoskie smaki, koniecznie odwiedź jeden z lokali, który specjalizuje się właśnie w tych smakach. Najlepsza włoska restauracja w Warszawie to właśnie Semolino. W naszej kuchni stosujemy tylko najlepsze, oryginalne i świeże sprowadzone z Włoch składniki.

 

Nasi kucharze zwiedzili Włochy wzdłuż i wszerz zapoznając się z lokalnymi przepisami, które już po pierwszym kęsie przenoszą nas na południe Europy. Dlaczego tak trudno te przepisy będzie ci odtworzyć w domowym zaciszu? Cóż, odpowiedź jest bardzo prosta!

 

Domowe i restauracyjne kulisy, czyli dlaczego domowa kuchnia włoska ma inny smak?

Wykonanie włoskich dań w domowym zaciszu nie jest trudne – w wielu przypadkach wystarczy przygotować sos i ugotować makaron. Składniki są przecież dostępne we wszystkich sklepach, zatem stworzenie idealnej pasty jest banalnie proste!

 

I tu właśnie wpadamy w pierwszą pułapkę, czyli w pułapkę składników. Mimo, że markety oferują nam towar z całego świata, w sprzedaży detalicznej najczęściej musimy korzystać z tak zwanych półproduktów lub mamy do czynienia z produktami nie pierwszej świeżości

 

Owszem, w marketach mamy szeroki dostęp do pomidorów, ale nie każde smakują tak, jak te we Włoszech. Restauratorzy mają natomiast dostęp do specjalnych giełd, a także mają podpisane kontrakty z włoskimi gospodarzami, którzy dostarczają oryginalne produkty bezpośrednio do restauracji, gwarantując tym samym świeżość i oryginalność.

 

Doświadczenie i odwaga smaku – diabeł tkwi w szczegółach

To, co cechuje kucharzy w najlepszych włoskich restauracjach to dobry smak i odwaga w działaniu. Gotując dokładnie według przepisu ciężko będzie nam osiągnąć idealny smak, taki jak w restauracji bowiem czasem wykorzystanie innego składnika sprawi że całe danie będzie po prostu inne. Mowa tu o innej odmianie pomidorów, innym makaronie czy nawet innej cebuli. 

 

Dobry i doświadczony kucharz choć stara się trzymać przepisu, decyzje o przyprawieniu zawsze podejmuje po spróbowaniu całego dania. Być może tym razem konieczne jest dodanie odrobiny więcej soli albo bazylii?

 

Doświadczenie kucharzy sprawia, że dania które przygotowują w restauracji są po prostu zawsze dopracowane i zawsze smakują tak samo bez względu na porę roku. Warto również wiedzieć, że sezonowość – tak w Polsce, jak i we Włoszech – wymusza pewne zmiany w kuchni, które nie zawsze są widoczne gołym okiem.

Jeśli masz ochotę na przepyszne i doskonale przyprawione włoskie danie, zachwyć się po prostu smakiem w restauracji – bo to, o czym nie wspomnieliśmy we wpisie, to fakt, że dania wykonane przez kogoś innego ZAWSZE smakują lepiej!

Semolino
Sprawdź inne artykuły