Włoska kuchnia słynie nie tylko z wyjątkowych przepisów i połączeń smakowych, ale również z jej subtelnego podejścia do komponowania i podawania potraw. Najlepszym tego dowodem są popularne antipasti, czyli tradycyjne włoskie przekąski podawane zanim zaserwowane zostanie danie główne. Antipasti pełnią rolę szczególną - wyostrzają zmysły, wzmagają apetyt, nasilają łaknienie, a tym samym - przygotowują nas do udziału w uczcie oraz nastrajają do eksplorowania smaków. W tym artykule podpowiadamy jak przygotować antipasti, jakie ich rodzaje cieszą się największą popularnością oraz które z dostępnych warto włączyć do swojego jadłospisu.
Podstawową antipasti jest carpaccio wołowe, serwowane często z dodatkiem pesto na bazie rukoli. Jest to popularny na całym świecie dodatek, wykonywany z cienkich plasterków polędwicy wołowej. Mogą zostać podane na wiele sposobów, także w towarzystwie warzyw, ryb, owoców morza lub też dressingu z musztardy. Carpaccio podaje się na zimno, a jego delikatna konsystencja świetnie przygotowuje żołądek na kolejne potrawy.
Bruschetta z parmezanem to rodzaj grzanki serwowanej z pomidorami lub też pastami na bazie innych warzyw. Bruschetty są chrupiące, aromatyczne oraz sycące, a najlepiej smakują wykonane na bazie chleba żytniego z zakwasem. Ponadto w ich składzie znajduje się czosnek, bazylia, oliwa, ocet balsamiczny, a niekiedy także inne dodatki. Bruschetta z parmezanem występuje także jako forma przekąski spożywanej pomiędzy posiłkami.
Sałatka caprese to popularna włoska mieszanka warzyw (głównie pomidorów), mozzarelli oraz świeżo ściętej bazylii. Przygotowanie sałatki caprese trwa nie dłużej niż kilka minut, co czyni ją doskonałą antipiasti w przypadku niezapowiedzianych gości. Świetnie sprawdza się serwowana ze świeżym pieczywem.
Grissini z szynką to kolejny pomysł na antipasti z pieczywa. Grissini ma formę chlebowych, podłużnych paluszków o chrupiącej konsystencji. Często owinięte są szynką parmeńską, co czyni je nie tylko wykwintnym smakołykiem, ale także szybkim i prostym do wykonania. Do samodzielnego stworzenia grissini z szynką wystarczy kupić gotowe paluchy włoskie oraz szynkę parmeńską, a następnie owinąć oba składniki – i gotowe.
Powyższe potrawy to najpopularniejsze antipasti, których możemy się spodziewać w dobrej jakości restauracji włoskiej. Są zarazem łatwe do przygotowania, a przy tym nie wymagają dużego nakładu czasu lub pracy. Obok nich wymienić można także inne pomysły na antipasti:
– oliwki w ziołach,
– prosciutto e melone,
– pasta z sardynek,
– arancini (ryżowe kulki).
Warto podkreślić, że włoska kuchnia jest na tyle rozbudowana i uniwersalna, że niektóre z jej potraw można spożywać tak w formie przystawki, jak i osobnego posiłku lub włoskiej przekąski na czas spotkania ze znajomymi. Antipasti możemy więc serwować zarówno jako posiłek „inaugurujący” rozpoczęcie obiadu, jak również jako danie niezależne od innych posiłków spożywanych w ciągu dnia.
© 2024 Restauracja Semolino All Rights Reserved.