We włoskich restauracjach na każdym stoliku znajdziemy buteleczkę z oliwą. Jest to nie tylko dekoracja, ale ważny składnik dania, który zamawiający może swobodnie dozować. Dodanie dobrej jakości oliwy do upieczonej pizzy podkreśli jej smak i wydobędzie z niego jeszcze więcej aromatów. Zobacz, dlaczego warto odstawić sosy na poczet oliwy i jeść jak rodowici Włosi.
Wbrew pozorom sosy do pizzy są o wiele cięższe niż klasyczna oliwa dobrej jakości. Włoska pizza jest najczęściej pieczona na cienkim cieście, a zamiast dużej ilości składników, jest ich mało, lecz są starannie wyselekcjonowane. Dodanie na wierzch sosu czosnkowego czy pomidorowego sprawi, że oryginalne smaki zostaną przez nie zdominowane. Pytanie brzmi, czy wolimy zjeść placek z sosem czy raczej nacieszyć się oryginalną kompozycją smaków?
Włosi dodają oliwy do pizzy z uwagi na to, że pozwala na wydobycie smaku wszystkich jej składników. W odróżnieniu od sosów nie zabija ich, a tylko wzmacnia. Oliwa jest subtelna w smaku i świetnie sprawdzi się do takich dodatków, gdzie sosy średnio się spisują – choćby do pizzy z owocami morza czy świeżą rukolą.
Choć w Polsce wciąż jeszcze sosy wiodą prym, to jednak każdy, kto spróbował kiedyś połączenia pizzy z oliwą przyzna, że jest to ciekawe kulinarne doznanie. Nie trudno przekonać się do takiego połączenia, pod warunkiem, że użyjemy wysokogatunkowej oliwy, np. z pierwszego tłoczenia.
Nie jesteś fanem klasycznej oliwy? Możesz sięgnąć też po oliwy smakowe. Kupisz je gotowe, ale możesz też spróbować wykonać je samodzielnie. Jak? Wystarczy w buteleczce do oliwy umieścić dodatki jak: suszone pomidory, czosnek, chili, zioła i zalać je oliwą. Z gotowych opcji zdecydowanie największą popularnością cieszy się oliwa truflowa, która każde danie zamieni we włoską ucztę.
Oliwa nie stanowi tylko dodatku do pizzy, bo jest też doskonałym zamiennikiem sosu pomidorowego, który jest bazą dla składników. W takiej wersji można zjeść choćby pizzą quattro formaggi i wiele innych. Zdecydowanie warto przekonać się do używania oliwy, nie tylko z pizzą – to w końcu bogactwo dobrych kwasów tłuszczowych.
© 2024 Restauracja Semolino All Rights Reserved.