Czym się różni pizza od focaccia?

Czym się różni pizza od focaccia?

Włoskie dania, zwłaszcza te mączne, cechują się łatwością przygotowania i tym, że bazują na składnikach wysokiej jakości. Nie ma ich jednak dużo na talerzu. Coraz więcej osób przekonuje się, że w kuchni więcej, nie znaczy wcale lepiej. I właśnie kuchnia włoska doskonale pokazuje, że mało składników, ale za to najlepszych, aromatycznych sprawia, że dania są wyborne. Jednym z nich jest focaccia.

Czym jest i jak powstaje focaccia?

Focaccia to danie mączne, które powstaje na bazie ciasta drożdżowego, podobnie zresztą jak i włoska pizza. Jednak w przypadku pizzy, ciasto drożdżowe po wyrobieniu jest formowane w cienkie placki, po czym ląduje w piecu. Ciasto na focaccię należy odstawić do wyrośnięcia. W efekcie tego, ciasto będzie grubsze. Ciasto przed pieczeniem lekko się nakłuwa.

Solo czy z dodatkami?

Sama focaccia jest podawana na wiele sposobów, głównie jest to zależne od regionu. Jako dodatek do zup czy sałatek najczęściej można spotkać wersje solo, czyli bez dodatków, ewentualnie posypaną solą morską. Jednak to też doskonała przystawka, a tu ze sposobem podania można bardziej poszaleć. Oczywiście, skoro to kuchnia włoska nie powinno zabraknąć ziół, takich jak rozmaryn czy szałwia. Doskonale smakuje też focaccia z suszonymi pomidorami, oliwkami czy maczana w oliwie truflowej.

A może na słodko?

Wersja na słodko jest zdecydowanie mniej popularna, ale zdecydowanie warta skosztowania. Wersja dolce to focaccia z miodem, cukrem i rodzynkami. Można też przyrządzić taką z cukrem i cynamonem. Inna wersja to ta z skórką pomarańczy, migdałami. Tak naprawdę, jeśli chcemy bazować na oryginalnym przepisie na samo ciasto, to dodatki w żaden sposób nas nie ograniczają, każdy może wyczarować swoją ulubioną wersję.

Kupić czy upiec?

W Polsce pojawia się coraz więcej sklepów, gdzie stacjonarnie czy przez Internet można kupić oryginalne składniki do kuchni włoskiej – mąkę na pizzę, sosy pomidorowe, oliwy dobrej jakości. Są one jednak dość kosztowne, dlatego popularną alternatywą są wyjścia do włoskich restauracji.

Semolino
Sprawdź inne artykuły