Dlaczego panna cotta to idealny deser na wiosnę i lato

Dlaczego panna cotta to idealny deser na wiosnę i lato

Dlaczego panna cotta to idealny deser na wiosnę i lato

Włosi są mistrzami w przygotowywaniu past i pizzy, ale należy do nich również królestwo deserów. Choć oczywiście wszyscy zachwycają się tiramissu, nie można zapomnieć również o panna cotta. To idealny deser na wiosnę i lato - jeśli zastanawiasz się dlaczego, przychodzimy z odpowiedzią!

Gdyby włosi nie robili past, z pewnością i tak zasłynęli by swoimi wyjątkowymi deserami. Łączą one w sobie pożądaną słodycz z wytrawnością. Są idealnie zbalansowane, kremowe i po prostu… dobre. Jednym z flagowych deserów jest panna cotta. Co jest w niej takiego wyjątkowego i czy warto delektować się nią latem?

Panna cotta – mleczna pianka o obłędnym smaku

Czasem to, co najprostsze jest po prostu najlepsze – i tak jest właśnie z panną cottą. To niezwykle prosty i delikatny deser, który składa się ze śmietanki, cukru i dowolnych dodatków. Najpopularniejsza panna cotta to mieszanka śmietanki, mleka i wanilii, do której dodaje się żelatyny – w ten sposób powstaje nam niezwykła mleczna galaretka.


Idealnym dodatkiem są tu świeże i kwaśne owoce, jak wiśnie czy żurawina, ale również maliny i truskawki doskonale uzupełnią ten deser. Ciekawym połączeniem jest również konfitura pomarańczowa, która sprawi że nasz mleczny deser stanie się bardziej orzeźwiający.


Panna cotta na lato – wybór idealny

Dobrze schłodzona panna cotta z powodzeniem może zastąpić nam kremowe lody, zwłaszcza że neutralną bazę można dowolnie dosmaczać. I tak, panna cotta może mieć smak czekoladowy, kawowy czy truskawkowy. Z dodatkiem wybranych owoców tworzymy deser, który jest połączeniem lodów z idealnym ciastem.

Pomimo w teorii ciężkich składników, jak słodka śmietanka, panna cotta jest deserem bardzo lekkim, niczym pianka. To jeden z powodów, dla których tak chętnie sięgamy po nią ciepłą wiosną i latem. Ta jej kremowość idealnie podkreśla smak świeżych sezonowych owoców!


Domowa czy restauracyjna – która panna cotta będzie lepsza?

Panna cotta jest wyjątkowo łatwa w przygotowaniu, a większość składników zawsze mamy pod ręką. Nie mniej, ten słodki deser zawsze lepiej smakuje w restauracji! Włoska kuchnia w Warszawie – Semolino – to miejsce, w którym będziesz mieć okazję rozsmakować się w prawdziwej pannie cottcie, w której po prostu się zakochasz!


Serwujemy ją z dodatkiem świeżych i sezonowych owoców, co tylko wzmacnia doznania smakowe i podkreśla kremowość oraz lekkość deseru!

Jeśli marzysz o deserze idealnym, który z jednej strony jest lekki, z drugiej naprawdę słodki, to panna cotta jest dokładnie tym, czego potrzebujesz! Uniwersalność śmietanki wspaniale współgra z orzeźwiającymi i świeżymi owocami – wiemy, że w tym deserze zakochasz się od pierwszej łyżeczki! 

Na koniec dodamy, że panna cotta to nasz flagowy deser – polecany nie tylko przez szefa kuchni, ale również i naszych wspaniałych gości. A wierzymy, że opinie smakoszy mają ogromne znaczenie! Przyjdź i spróbuj najlepszego deseru na lato!

Semolino
Sprawdź inne artykuły