Dlaczego pistacje są tak popularne we włoskiej kuchni?
Pistacje to wspaniała przekąska, którą zajadają się ludzie na całym świecie. Te orzechy z jednej strony są słodkie, z drugiej urzekają nas swoją kremowością oraz delikatnym słonym posmakiem. Ich intensywny smak, a także wyjątkowy kolor, sprawiają, że doskonale łączą się zarówno z daniami słonymi, jak i wykwintnymi deserami. I co najważniejsze, najlepsze pistacje pochodzą właśnie z Włoch!
Włoska kuchnia nie może obejść się bez orzechów. Do najpopularniejszych należą orzechy piniowe, laskowe, migdały oraz oczywiście pistacje. Pistacje są symbolem włoskiej kuchni, szczególnie że są dodatkiem tak do dań wytrawnych, jak i luksusowych deserów, które podbijają serca miłośników łakoci na całym świecie.
Włoska kuchnia uznawana jest za jedną z najzdrowszych na świecie. Zawdzięcza to prostocie oraz dobrej jakości składnikom. Nawet najzwyklejszy makaron pełen jest witamin i minerałów, które pozytywnie wpływają na nasze ciało i kondycję. Bomby witaminowe można znaleźć również i w deserach, szczególnie gdy jednym ze składników są… pistacje!
Pistacje to bowiem bardzo bogate źródło białka, błonnika, tiaminy, fosforu, potasu, witaminy B6 oraz zdrowych tłuszczów. Mimo, że są po prostu przekąską, warto je wprowadzić do codziennej diety, szczególnie że można je jeść zarówno jako dodatek do deserów, jak i po prostu jako wieczorną, słoną przekąskę.
Swoją popularność pistacje zawdzięczają również pochodzeniu. Mimo, że są to drzewa rosnące na Bliskim Wschodzie, zostały one sprowadzone na Sycylię. I to właśnie sycylijskie pistacje, z regionu Bronte, uważane są za najlepsze pistacje świata. Sprzyja temu zarówno klimat, jak i wysokiej jakości wulkaniczna gleba.
Ponieważ Włosi zawsze sięgają po lokalne i najlepsze produkty, nie może zabraknąć wśród nich również wspaniałych pistacji, które są prawdziwą ucztą dla naszego podniebienia.
Popularność pistacji we Włoszech związana jest jednak przede wszystkim z ich uniwersalnością. Zmielone pistacje stanowią doskonały krem, który w połączeniu z maślanym mascarpone czy kremem budyniowym tworzy doskonałą masę do wypełnienia deserów. Posiekane pistacje nadają ciastom, jak i kremom natomiast wyjątkowej i intensywnej chrupkości, co tylko wzmacnia nasze doznania kulinarne.
Włosi wykorzystanie pistacji opanowali do perfekcji i dlatego też są to owoce stosowane powszechnie w daniach wytrawnych. Są składnikiem sosów do makaronów, podbijając aromat świeżych ziół, ale również i dodatkiem do orzeźwiających sałatek, które są świetnym wyborem w letnie dni.
Najlepsza kuchnia włoska w Warszawie, czyli restauracja Semolino, oferuje swoim gościom prawdziwe włoskie pistacjowe szaleństwo – podobnie jak mistrzowie z południa, również i nasi kucharze nie boją się wyjątkowych połączeń pistacjowych. Znajdziesz u nas pistacje w deserach, sosach, ale również w zupach i sałatkach, dzięki czemu poczujesz prawdziwe piękno słodkiej chrupkości, która idealnie łączy różne smaki.
Włosi kochają pistacje, bo to jeden z boskich owoców, który podkreśla bogactwo włoskich upraw. Jeśli masz ochotę rozsmakować się w najlepszych sycylijskich pistacjach, koniecznie odwiedź jeden z naszych lokali w Warszawie.
© 2024 Restauracja Semolino All Rights Reserved.