Dlaczego trufle są tak cenione w kuchni włoskiej?

Dlaczego trufle są tak cenione w kuchni włoskiej

Dlaczego trufle są tak cenione w kuchni włoskiej?

Grzyby są nieodłącznym dodatkiem do wielu dań. Niepozorne owoce runa leśnego są niezwykle aromatyczne i przede wszystkim smaczne. Choć borowiki, podgrzybki czy kanie uważamy za jedne z najlepszych, trudno im konkurować ze słynnymi truflami – grzybami, które stanowią niemal podstawę luksusowej kuchni włoskiej.

Włosi cenią sobie dobry smak i wysokiej jakości składniki, z jakich przygotowywane są najprostsze dania. Wystarczy makaron, oliwa i trufle by powstało danie iście królewskie. Dlaczego Włosi tak bardzo kochają trufle? Co mają w sobie te wyjątkowe grzyby?

Wyjątkowość trufli – od zebrania do smaku

Trufle to jedne z najdroższych grzybów świata. Istnieje wiele ich odmian, a każda charakteryzuje się nieco innym smakiem – najdroższe i jednocześnie najrzadsze mogą kosztować nawet 30 tysięcy złotych za kilogram! Nic dziwnego, że dania z dodatkiem trufli są tak drogie i goszczą na talerzach najbogatszych ludzi świata.

 

Ale to nie cena sprawia, że trufle są tak wyjątkowe. Ich unikatowość zaczyna się już od ich zbioru. Jest to bardzo trudne zadanie, ponieważ trufle rosną w korzeniach drzew, a nie na powierzchni. Do ich zbierania wykorzystuje się zwierzęta – zarówno psy, jak i świnie, które wyczuwają ich specyficzny zapach. 

 

To, co jednak sprawia że są tak pożądane to ich wyjątkowy smak i fakt, że przerabianie trufli jest bardzo trudne, co oznacza że są to przede wszystkim produkty sezonowe. 

Jak smakuje trufla?

Mimo, że trufla jest małym grzybem, posiada niezwykle silny, intensywny smak, który opisuje się jako ziemisty, drzewny, czekoladowy z domieszką aromatu czosnkowego, piżmowego. Dlatego też trufla najczęściej jest dodatkiem do dania, przyprawą, która po prostu podkreśla smak potrawy.

 

Truflę dodaje się przede wszystkim do kompozycji warzywnych – w ten sposób nie dochodzi do zabicia jej wyjątkowego smaku. Nie może zabraknąć jej też w dobrej jakości oliwie, co wzmacnia smak oliwnego dodatku i sprawia że całe danie zyskuje niepowtarzalnego charakteru.

 

Trufle można przechowywać w formie suszonej i to właśnie w takiej postaci stanowi najpopularniejszą formę przyprawy.

Dlaczego Włosi kochają trufle?

Miłośnicy włoskiej kuchni wiedzą, że dania pochodzące z Italii są niezwykle proste, a jednocześnie pełne bogatego smaku. Zawdzięczają to przede wszystkim doborowi prostych, choć niezwykle aromatycznych dodatków, jak słodkie pomidory, czosnek, bazylia czy właśnie trufle.

 

Dodatek trufli sprawia, że zwykły, prosty makaron z oliwą zyskuje głębi, która wyczuwalna jest w każdym kęsie. Nie bez powodu trufle dodawane są do oliwy z oliwek, dzięki czemu nadają jej ziemistego, a jednocześnie czosnkowego aromatu.

 

Jeśli chcesz poczuć smak prawdziwej trufli, która zaprowadzi cię prosto do słonecznej Italii, koniecznie odwiedź restaurację Semolino – to najlepsza kuchnia włoska w Warszawie, w której stawiamy tylko i wyłącznie na oryginalne i pełne smaku składniki. Nie zabraknie u nas również trufli, które podkreślą wyjątkowy smak serwowanych przez nas dań.

 

Niektórzy mówią, że smak trufli jest lepszy niż najlepsze czekolady świata, a kto raz spróbował tych najdroższych grzybów świata, zapragnie ich w swojej kuchni na co dzień. Jeśli chcesz się przekonać czy truflowy smak faktycznie jest tym, co pokochasz – odwiedź jedną z restauracji Semolino już dzisiaj. 

Semolino
Sprawdź inne artykuły