Dlaczego włoska kuchnia jest uważana za jedną z najlepszych na świecie
Mówią, że najlepsze jest to, co proste, a taka jest właśnie kuchnia włoska. Nawet najprostsza pizza zachwyca głębią smaku, a jeśli połączymy ją z dobrą wędliną, albo warzywami uzyskujemy prawdziwą ambrozję. Ale to nie jedyne walory – włoska kuchnia uważana jest również za jedną z najzdrowszych!
Sekret tkwi w prostocie – tak, o swojej kuchni mówią Włosi. Ale przecież nie chodzi to tylko i wyłącznie o małą ilość składników, ale przede wszystkim – o ich jakość. Włosi nie znają kompromisów, dlatego wybierają tylko dobre produkty, ze znanego źródła, które zachwycają aromatem oraz smakiem.
Większość dań kuchni włoskiej to zaledwie kilka podstawowych składników, z których można stworzyć wiele różnorodnych dań. Podstawą jest oliwa z oliwek, która nadają potrawom wyjątkowej głębi. Idealnie wykańcza pasty, pizzę, ale również i sałatki, które smakują obłędnie!
Nie może też zabraknąć soczystych i pachnących pomidorów, które można wykorzystać na surowo, jak i do sosów, które pokryją pasty czy pizzowe placki. To wszystko przyprawione odrobiną soli, a także aromatycznymi ziołami.
Jedno ze słynniejszych włoskich składa się jedynie z trzech składników – makaronu, oliwy oraz czosnku. Jednak ich jakość i dobra proporcja sprawia, że serwowane jest w najlepszych restauracjach zachwycając kulinarnych smakoszy.
Walory smakowe kuchni włoskiej to jeden z najważniejszych aspektów. Drugim zdecydowanie jest czas przyrządzania potraw, który naprawdę jest bardzo krótki! Trzecim są oczywiście walory zdrowotne.
Kuchnia włoska bogata jest w warzywa, owoce morza i ryby, a także sery, które nie tylko zaspokajają całe zapotrzebowanie energetyczne, ale dostarczają również niezbędne witaminy i minerały. Używana w codziennym gotowaniu oliwa z oliwek, mimo że jest tłuszczem, posiada kwasy omega-6 i omega-9. Zapobiegają one starzeniu się, a także wspomagają pracę układu krążenia. Codzienne spożycie oliwy z oliwek zalecane jest osobom z nadciśnieniem, a także cukrzykom. Co więcej – wspomaga odchudzanie, bowiem zwiększa metabolizm!
We włoskiej diecie dużo jest również potasu i wapnia – zawdzięczamy to pomidorom i serom, które oprócz walorów smakowych mają do zaoferowania znacznie więcej! Co ciekawe, we włoskiej kuchni spożycie mięsa czerwonego jest dość znikome, co również wpływa na naszą ogólną kondycję. Jeśli zależy ci na swoim zdrowiu, a jednocześnie na doskonałym smaku – włoska dieta zdecydowanie jest dla ciebie!
Restauracja włoska w Warszawie to zatem doskonałe miejsce by posmakować cudownej włoskiej kuchni, która raczy nas nie tylko smakiem, ale i wspomaga nasze zdrowie. Semolino to włoska restauracja Warszawa Mokotów, w której znajdziecie wszystko to, co we Włoszech najpiękniejsze – dobrej jakości produkty przygotowane z miłością.
© 2024 Restauracja Semolino All Rights Reserved.