Dodatki na pizzę włoską: Jakie wybrać?

Prawdziwa włoska pizza charakteryzuje się stosunkowo niewielką ilością dodatków. Na ogół są to trzy, maksymalnie cztery dodatki, które składają się na charakterystyczny smak pizzy Italiana. Jakie dodatki wybrać na włoską pizzę? Czemu danie zawdzięcza swą wyjątkowość?

Zacznijmy od ciasta. Pizza powstaje na bazie zaczynu drożdżowego. Kruchość i smak ciasto zawdzięcza natomiast nieprzypadkowemu doborowi mąki. Do wyrobu pizzy włoskiej używa się specjalnej włoskiej mąki do pizzy typu zero. Na koniec do wcześniej wyrobionego ciasta dodajemy oliwę. Dzięki temu ciasto po upieczeniu nabiera większej chrupkości. Drugim ważnym składnikiem pizzy włoskiej jest sos.

Sos do pizzy włoskiej: W czym tkwi jego sekret?

Dobry sos do pizzy przygotowujemy na bazie passaty pomidorowej. Taki sos charakteryzuje się większą gęstością, dzięki czemu nie przenika w ciasto i lepiej chłonie przyprawy. Do przygotowana sosu obok passaty pomidorowej niezbędne będą następujące składniki: oliwa, czosnek, cukier, bazylia, oregano, świeżo mielony pieprz, ostra papryka.

Jeśli zależy nam na uzyskaniu większej aromatyczności sosu warto przygotować go z pewnym wyprzedzeniem, nawet na dzień przed przygotowaniem pizzy. Wówczas pomidory doskonale przejdą smakiem i aromatem dodanych przypraw.

Ser do pizzy włoskiej: O czym warto pamiętać?

Przygotowując domową pizzę na ogół potartym serem posypujemy wcześniej ułożone na cieście składniki. Ten sposób prowadzi do powstania serowej skorupy na wierzchu pizzy i może przyczynić się do tego, że nie wszystkie dodatki będą wyczuwalne podczas jedzenia. Dlatego na włoskiej pizzy ser jest na spodzie. Co ważne, nie jest on tarty. Mozzarella przed rozrzuceniem na cieście jest krojona w drobną kostkę. W ten sposób unikamy powstania na wierzchu wspomnianej serowej skorupy i możemy się cieszyć smakiem wszystkich wybranych dodatków. A jakie dodatki na pizzę włoską wybrać?

Dodatki na pizzę włoską: Jakie wybrać?

Jak już wspomnieliśmy, tradycyjna pizza włoska charakteryzuje się stosunkowo ograniczoną liczbą dodatków. Im więcej dodatków ułożymy na cieście, tym bardziej oddalamy się od oryginalnego smaku pizzy z Italii. Jeśli więc zależy nam na smaku prawdziwej włoskiej pizzy warto sięgnąć po:

  • cztery sery (mozzarella, gorgonzola, parmezan, fontina) – to propozycja dla prawdziwych miłośników sera, harmonijne połączenie czterech jego rodzajów przekłada się na wyjątkowy smak i aromat pizzy,
  • anchois, kapary, czarne oliwki i ostrą paprykę,
  • szynkę parmeńską z rukolą – rukolę oddajemy do pizzy po jej upieczeniu, dzięki temu liście zachowują sprężystość, są soczyste i aromatyczne,
  • szynkę gotowaną z pieczarkami,
  • salami piccante z ostrą papryką i oliwkami.

Możemy również sięgnąć po większą liczbę dodatków. Warto jednak nie mieszać nadmiernie smaków i aromatów. Doskonałym tego przykładem jest pizza z pieczarkami, słodką i ostrą papryką, cebulą cukrową, oliwkami i porem. Mimo, że liczba dodatków przekracza cztery, pod względem smakowym doskonale się one uzupełniają tworząc prawdziwą ucztę dla podniebienia.

Semolino
Sprawdź inne artykuły