Insalata, czyli o sałatkach w kuchni włoskiej

Insalata, czyli o sałatkach w kuchni włoskiej

Insalata, czyli o sałatkach w kuchni włoskiej

Delizioso e nutriente – insalata, czyli sałatka w kuchni włoskiej. To zdecydowanie coś więcej, niż sałata i pomidory! To przede wszystkim dobrej jakości produkty, które podawane są z sosem oraz dodatkami. Insalata z powodzeniem może zastąpić danie główne, a przy okazji jest bombą witaminową!Mimo, że głównym eksportowym daniem włoskim są pizza oraz makarony, słoneczna Italia ma do zaoferowania znacznie więcej doznań smakowych, które pokochają wszyscy miłośnicy dobrych smaków. Włoskie sałatki, mimo że nie cieszą się aż tak dużą popularnością jak pasta bolognese, z powodzeniem mogą wprowadzić do naszej diety nowe smakowe doznania. Poznaj włoską kuchnię na nowo w tej nieco bardziej dietetycznej odsłonie!

Dobre produkty, które zachwycają!

 

Włoska kuchnia słynie z produktów wysokiej jakości. To dojrzewające w słońcu słodkie i soczyste pomidory pełne aromatu, doskonała tłoczona na zimno oliwa, wspaniałe sery, obłędna wędlina, ale też i zioła, które podkreślają smak każdego dania. Bez dobrego produktu, nie ma dobrego dania – to motto, które przyświeca tak i znanym restauratorom, jak i Włochom przygotowującym posiłki w domach.

 

Jakość produktu najlepiej ocenić wtedy, gdy są serwowane w sałatkach, bowiem mamy tu do czynienia z dodatkami, które nie są poddawane zbędnej obróbce termicznej zmieniającej smak. W sałatkach nie ma kompromisów – kompozycja musi być smaczna i pożywna, a do tego podana na szybko.

Słynne włoskie sałatki, czyli podróż dookoła Włoch

 

Włoska kuchnia w zależności od regionu ma różne smaki. To oczywiście wynika z dostępności produktów, jak i tradycji. Dania południowych Włoch, mimo że uboższe w składniki, zaskakują niespodziewanymi połączeniami, jak pomidorów i pomarańczy, podczas gdy bogatsza północ stawia na kompozycje bardziej tradycyjne, choć równie aromatyczne.

 

To, co łączy włoskie sałatki bez względu na region, to przede wszystkim jakość produktów – muszą być świeże, dlatego też nad brzegiem morza spotkamy sałatki z dodatkiem krewetek czy grillowanej ośmiornicy i kalmarów, podczas gdy w głębi lądu delektować się będziemy grillowanym mięsem czy wątróbką w otoczeniu pomidorów.

 

Nieodłącznym składnikiem jest oczywiście sałata – słynna włoska ruccola lub mix sałat, w którym bez wątpienia znajdziemy sałatę rzymską! Dodatki czasami bywają zaskakujące – owoce granatu, pomarańcze, orzechy (w tym pistacje), ale też i pomidory czy grillowane warzywa, które nadają daniu nieco bardziej obiadowego charakteru.

 

Sałatka nie musi być wegańska – dodatek grillowanego kurczaka, krewetek czy wątróbki to dla Włochów chleb powszedni! Nie może też zabraknąć sera, który niczym przyprawa podkreśli smak całego dania. Na koniec sos – klasyczna oliwa z oliwek, sama lub z dodatkami, ocet balsamiczny lub… cytryna. Nic skomplikowanego, a jednak wyzwala smak!

 

Jaką włoską sałatkę wybrać?

Kuchnia włoska w Warszawie to doskonałe miejsce by wypróbować najsłynniejszych insalata, które podawane są zgodnie z italiańską recepturą. W naszym lokalu będziesz mieć okazję spróbować:

  • Insalata con pegatini di pollo, czyli mix sałat podany z wątróbką drobiową, kozim serem, musem malinowo-balsamicznym, orzechami włoskimi i marynowaną cebulą;
  • Insalata gambre e melograno, czyli mix sałat, krewetki w szynce parmeńskiej, ser camembert i granat;
  • Insalata di pollo marinato, czyli mix sałat, marynowany kurczak, ser, oliwki, suszone pomidory;
  • Insalata con filetto di manzo, czyli mix sałat z grillowanymi warzywami, polędwicą wołową i parmezanem

Czy sałatką można się najeść? Włoską, jak najbardziej! Ale przecież nie o najedzenie tu chodzi, a o smak, który podkreślony zostaje przez wysokiej jakości włoskie produkty!

Semolino
Sprawdź inne artykuły