Jak rozpoznać makaron wysokiej jakości?

Jak rozpoznać makaron wysokiej jakości

Jak rozpoznać makaron wysokiej jakości?

We włoskiej kuchni dobrej jakości składniki pełnią kluczową rolę. Ich kombinacja sprawia, że nawet najprostsze danie jest wyjątkowe i smaczne, stanowi ucztę dla naszego podniebienia. Znaczenie ma nie tylko sos, ale przede wszystkim makaron! A włoski makaron jest naprawdę wyjątkowy. Zastanawiasz się, jak rozpoznać najlepszej jakości włoski makaron?

Na rynku dostępnych jest wiele makaronów i każdy reklamuje się, jako najlepszy. Oczywiście, ile ludzi tyle kubków smakowych. Każdy z nas ma inne preferencje smakowe i to, co dla jednych będzie niedobre, o tyle dla drugich – najlepsze. W przypadku odtwarzania dań z kuchni włoskiej nie ma jednak miejsca na kompromisy – makaron jest tu jednym z głównych składników, a zatem musi być najlepszej jakości. Ale co to w zasadzie znaczy?

Kolor włoskiego makaronu

Kupując makaron bardzo często kierujemy się kolorem. Wybieramy skrajnie żółty, wierząc że intensywność koloru jest wynikiem dużej ilości żółtek. Niestety, dobrej jakości włoski makaron jest kremowy, nawet lekko szarawy, ewentualnie lekko żółty, ale nigdy nie intensywnie żółty. Ten wyjątkowo intensywny kolor makaron w sklepie zawdzięcza przede wszystkim barwnikom – najczęściej sztucznym, ale też i kurkumie, którą dodaje się aby zwiększyć intensywność barwy.

 

Oczywiście, włoski makaron może również występować w innych kolorach – zielonym, czarnym, pomarańczowym czy czerwonym. Warto jednak przed zakupem dokładnie zapoznać się ze składem, bowiem prawdziwe wysokiej jakości makarony włoskie barwione są w sposób naturalny – szpinakiem, burakiem czy atramentem pochodzącym z kałamarnic.

Sprężysty, kształtny – nawet po ugotowaniu

Choć kolor makaronu ma duże znaczenie, najważniejsze jest to, jak makaron prezentuje się po ugotowaniu, wszak to właśnie wtedy następuje jego degustacja! Wysokiej jakości makaron będzie sprężysty, nie tylko wtedy gdy ugotujemy go al dente, zachowa swój kształt ale pozostanie też elastyczny.

 

W przypadku dobrej jakości makaronów ważna jest również ich chropowata powierzchnia – to właśnie dzięki niej sos idealnie przylega do makaronu, sprawiając że całe danie stanowi wspaniałą kompozycję smakową.

Gdzie można dostać najlepszy włoski makaron?

Dobrej jakości włoski makaron coraz częściej dostępny jest w sklepach, w których robimy codzienne zakupy, choć najlepszy jest ten sprowadzany bezpośrednio z Włoch lub wytwarzany ręcznie. Najlepsza włoska restauracja w Warszawie, Semolino, ma w swojej ofercie tylko dobrej jakości, oryginalne włoskie makarony, które spełniają najwyższe normy jakości.

 

Każdy z naszych makaronów zachowuje swoją sprężystość, wykonany jest tylko z podstawowych składników bez ulepszaczy i idealnie komponuje się z włoskimi sosami. W przypadku włoskiej kuchni diabeł tkwi w szczegółach, a są nimi dobrej jakości, najlepsze dostępne na rynku i oryginalne produkty. 

Semolino
Sprawdź inne artykuły