Jak wygląda włoskie śniadanie?

Włoskie śniadanie

Śniadanie w stylu włoskim jest nie tylko smaczne, ale również pożywne i zdrowe. Warto spożywać takie śniadania jako alternatywę względem wysokoenergetycznych posiłków, które do tej pory królowały w polskim menu. Włoskie przepisy są o wiele lżejsze, łatwiejsze do strawienia, a zarazem prostsze w przygotowaniu. W tym artykule podpowiadamy jak powinno wyglądać zdrowe i smaczne włoskie śniadanie oraz po jakie potrawy najczęściej sięgają amatorzy tej kuchni.

Śniadanie po włosku – czyli jakie?

Kultura spożywania śniadań we Włoszech jest nieco inna niż w pozostałych krajach Zachodu. Zamiast obżerania się produktami wysokokalorycznymi, Włosi preferują śniadania składające się ze świeżych produktów – warzyw i owoców – a także pieczywa, serów i szynki. Na talerzu często pojawiają się pomidory, oliwa i oliwki. Popularną nazwą dla włoskiego stylu śniadania jest prima colazione, czyli śniadanie w formie otwartej, które zależy od upodobań (choć często skupione jest na słodkich produktach), jednak niemal zawsze obejmuje także kawę.

 

Kawa do włoskiego śniadania

Jaką kawę piją Włosi do śniadania? Przede wszystkim cappuccino. Wbrew pozorom nie jest to kawa przeznaczona do spożywania w drugiej połowie dnia – czyli popołudniu lub wieczorem. Zgodnie z włoskim przekonaniem, napoje na bazie mleka należy spożywać o poranku, co ułatwi ich trawienie. Cappuccino jest zarazem napojem świetnie wpisującym się w formułę włoskich śniadań na słodko.

 

Najciekawsze pomysły na włoskie śniadanie

Włoskie śniadanie może obejmować takie pyszności jak cornetto, bomboloni, sfogliatine, cannoli, tarty owocowe.

 

Cornetto jest śródziemnomorską wariacją na temat francuskiego crosisanta – są to małe, delikatne rogaliki, wypełnione słodkim nadzieniem. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do kawy. Polecamy zwłaszcza cornetto o nadzieniu śmietankowym, owocowym oraz czekoladowym.

 

Bomboloni to pączki o puchatej konsystencji wypełnione delikatnym kramem. Przygotowywane są z jajek, mąki, masła, mleka, cukru, wanilii, drożdży oraz innych dodatków. Dzięki zastosowaniu specjalnej odmiany włoskiej mąki, bomboloni są lekkie i niezwykle apetyczne.

 

Sfogliatine to natomiast chrupiące ciasteczka zbudowane z kilku warstw (na bazie masła i mąki) oblanych specjalną glazurą cukrową lub owocową. Są to ciasteczka lekkie i pyszne, stanowiące doskonały wybór na początek dnia.

 

Cannoli to również świetny pomysł na włoskie śniadanie. Są to rureczki wytwarzane z chrupkiego ciasta, wypełnione specjalnym kremem na bazie sera, cukru i wanilii. Podawane mogą być z owocami, czekoladą lub innymi dodatkami, a najlepiej komponują się oczywiście z kawą.

 

Tarty owocowe to ostatnia specjalność włoskiej kuchni, o której pragniemy wspomnieć. Wykonywane są z kruchego, maślanego ciasta oraz owocowego nadzienia. Można w tym celu wykorzystać truskawki, brzoskwinie, borówki, jabłka, figi, a także serek mascarpone, ricottę, karmel.

 

Zaletą włoskich śniadań jest połączenie lekkich składników z intensywnymi, słodkimi smakami oraz kruchymi wypiekami. Z pewnością wśród wymienionych wyżej znajdzie się zestaw dopasowany do preferencji dorosłych, dzieci jak i osób o najbardziej wymagającym podniebieniu.

Semolino
Sprawdź inne artykuły