Smaczna domowa pizza wymaga zaopatrzenia się w produkty najwyższej jakości. Mowa tutaj nie tylko o dodatkach, takich jak między innymi świeże pomidory, sery czy zioła, lecz również o mące. Dlaczego ma ona aż tak duże znaczenie? Mąka to najważniejszy składnik pizzy. To ona decyduje o ostatecznej jakości włoskiego drożdżowego placka. Odpowiednio dobrana nadaje ciastu właściwej miękkości, konsystencji oraz chrupkości. Jaką mąkę do pizzy wybrać, aby cieszyć się najlepszym smakiem?
Wybierając mąkę na pizzę, należy przede wszystkim kierować się jej typem. Co to oznacza? Każda z mąk ma swoje unikalne właściwości, które powodują, że dane potrawy różnią się między sobą. Poszczególne typy mąk mówią o tym, ile substancji mineralnych zawierają. Każda mąka powstaje na skutek przemiału zbóż. Po tymże procesie, uzyskana próbka mąki spalana jest w piecu w temperaturze 950 °C. Wówczas pozostaje z niej popiół, czyli składniki mineralne, jednak jego ilość determinowana jest właśnie przez typ danej mąki. Im dana mąka jest lepiej oczyszczona, tym jest jaśniejsza i pozostawia mniej popiołu.
Obecnie na półkach sklepowych znaleźć można wiele typów mąki. Najpopularniejsze z nich to typy: 450, 550, 720, 850 i 2000. Im wyższy jest dany wskaźnik, tym dana mąka jest cięższa i bogatsza w składniki mineralne. Mąka na pizzę musi spełniać następujące warunki – nie może mieć żadnych dodatków oraz musi mieć konsystencję pudru. Kryteria te spełnia jeden typ mąki – 00.
Ten typ mąki szczególnie wyróżnia się na tle innych. To najlepszy wybór dla tych, którzy chcą uzyskać idealną konsystencję i smak pizzy. Mąka 00 jest niemal śnieżnobiała, bardzo sypka, puszysta, lekka i całkowicie pozbawiona wszelkich składników mineralnych. Swoje właściwości przekazuje ciastu na pizzę, w efekcie zapewniając mu odpowiednią wilgotność, miękkość w środku i chrupkość na zewnątrz.
Mąka 00 zawiera duże ilości glutenu, który jest doskonałym nośnikiem smaku. Wybierając ten typ mąki uzyskuje się zatem gwarancję wyjątkowych kulinarnych wrażeń. Ciasto z mąki 00 nie nasiąka sosem, co jest szczególnie istotne w przypadku pizzy. Ponadto, jest niezwykle sprężyste i elastyczne, a co za tym idzie, wyrabianie go jest łatwe i nie wymaga nadmiernego wysiłku.
Czym zastąpić mąkę 00? Chociaż najlepiej się sprawdza w przypadku pizzy, typ 00 nie zawsze i wszędzie jest dostępny. Wówczas zastąpić go można typem 450 lub 500. Z tej mąki również można z powodzeniem wykonać smaczną pizzę, gdyż nie zawiera wielu składników mineralnych.
© 2024 Restauracja Semolino All Rights Reserved.