Jaka mąka jest najlepsza do pizzy?

Smaczna domowa pizza wymaga zaopatrzenia się w produkty najwyższej jakości. Mowa tutaj nie tylko o dodatkach, takich jak między innymi świeże pomidory, sery czy zioła, lecz również o mące. Dlaczego ma ona aż tak duże znaczenie? Mąka to najważniejszy składnik pizzy. To ona decyduje o ostatecznej jakości włoskiego drożdżowego placka. Odpowiednio dobrana nadaje ciastu właściwej miękkości, konsystencji oraz chrupkości. Jaką mąkę do pizzy wybrać, aby cieszyć się najlepszym smakiem?

Proces powstawania mąki i jej rodzaje

Wybierając mąkę na pizzę, należy przede wszystkim kierować się jej typem. Co to oznacza? Każda z mąk ma swoje unikalne właściwości, które powodują, że dane potrawy różnią się między sobą. Poszczególne typy mąk mówią o tym, ile substancji mineralnych zawierają. Każda mąka powstaje na skutek przemiału zbóż. Po tymże procesie, uzyskana próbka mąki spalana jest w piecu w temperaturze 950 °C. Wówczas pozostaje z niej popiół, czyli składniki mineralne, jednak jego ilość determinowana jest właśnie przez typ danej mąki. Im dana mąka jest lepiej oczyszczona, tym jest jaśniejsza i pozostawia mniej popiołu.

Obecnie na półkach sklepowych znaleźć można wiele typów mąki. Najpopularniejsze z nich to typy: 450, 550, 720, 850 i 2000. Im wyższy jest dany wskaźnik, tym dana mąka jest cięższa i bogatsza w składniki mineralne. Mąka na pizzę musi spełniać następujące warunki – nie może mieć żadnych dodatków oraz musi mieć konsystencję pudru. Kryteria te spełnia jeden typ mąki – 00.

Mąka 00 idealnym wyborem na pizzę

Ten typ mąki szczególnie wyróżnia się na tle innych. To najlepszy wybór dla tych, którzy chcą uzyskać idealną konsystencję i smak pizzy. Mąka 00 jest niemal śnieżnobiała, bardzo sypka, puszysta, lekka i całkowicie pozbawiona wszelkich składników mineralnych. Swoje właściwości przekazuje ciastu na pizzę, w efekcie zapewniając mu odpowiednią wilgotność, miękkość w środku i chrupkość na zewnątrz.

Mąka 00 zawiera duże ilości glutenu, który jest doskonałym nośnikiem smaku. Wybierając ten typ mąki uzyskuje się zatem gwarancję wyjątkowych kulinarnych wrażeń. Ciasto z mąki 00 nie nasiąka sosem, co jest szczególnie istotne w przypadku pizzy. Ponadto, jest niezwykle sprężyste i elastyczne, a co za tym idzie, wyrabianie go jest łatwe i nie wymaga nadmiernego wysiłku.

Czym zastąpić mąkę 00? Chociaż najlepiej się sprawdza w przypadku pizzy, typ 00 nie zawsze i wszędzie jest dostępny. Wówczas zastąpić go można typem 450 lub 500. Z tej mąki również można z powodzeniem wykonać smaczną pizzę, gdyż nie zawiera wielu składników mineralnych.

Semolino
Sprawdź inne artykuły