Jaki kształt makaronu najlepiej pasuje do jakiego sosu?
Makaron makaronowi nierówny. I nie chodzi tu tylko i wyłącznie o rodzaj pszenicy czy smakowe dodatki, jakie się w nim znajdują – na smak makaronu ogromny wpływ ma również jego kształt, a Włosi do perfekcji opanowali łączenie poszczególnych rodzajów z wyjątkowymi sosami. Zastanawiasz się, jaki jest klucz w doborze makaronu do sosu?
We włoskiej kuchni nic nie jest dziełem przypadku – nawet makaron. Różne wielkości, grubości i formy ciasta makaronowego doskonale komponują się w różnych sosach, dodając im głębi i podkreślając wyjątkowy smak. Dobór właściwego kształtu makaronu nie jest zatem przypadkowy. Ale w takim razie który pasuje do czego?
Włoskie dania z wykorzystaniem makaronu to zarówno klasyczne pasty, zapiekanki, jak i zupy. Każde z nich, aby podkreślić wyjątkowy smak, zachować różnorodność tekstur potrzebuje innego rodzaju makaronu. Wyróżniamy przede wszystkim trzy rodzaje makaronu:
Oczywiście, ten podział nie jest pełny, bowiem dochodzą również różne kształty, jak pióra, wstążki czy muszle, które oprócz smaku wpływają także na wizualny odbiór całego dania.
Decydując się na przygotowanie włoskiego dania z makaronem, warto jest wiedzieć do czego wykorzystuje się poszczególne rodzaje makaronów. Makarony drobne, cienkie stosuje się przede wszystkim do zup, z dziurką do ciężkich kremowych sosów, zaś duże makarony do zapiekania.
Klasyczne, długie płaty makaronu stosujemy do lasagni, duże okrągłe rurki do canneloni, zaś muszle do zapiekanek. Długi makaron spaghetti natomiast świetnie komponuje się z klasycznym sosem bolognese, carbonara, ale również z sosem alfredo czy sosami na bazie śmietany.
Drobniejsze makarony, takie jak pióra czy wstążki, podajemy natomiast z sosami lekkimi, warzywnymi lub z owocami morza.
Z racji, iż każdy kształt i wielkość makaronu we włoskiej kuchni stosowana jest do przygotowania innego rodzaju dania, trudno jest stwierdzić, który włoski makaron jest najlepszy. Każdy jest inny, wyjątkowy i idealnie pasuje do konkretnego sosu, ale jeśli przez pomyłkę wykorzystamy inny kształt, nasze danie nie straci smaku – zyska jedynie inną teksturę.
Najlepsza włoska restauracja w Warszawie, Semolino, oferuje różnorodne włoskie makarony, które podawane z różnorodnymi sosami, przenoszą nas do słonecznej Italii. Zawsze dobieramy makarony, które idealnie łączą się z sosem, tak aby wydobyć z dań nie tylko smak ale również i wyjątkowe tekstury.
O makaronach Włosi wiedzą wszystko, a różnorodność kształtów i wielkości nie jest we włoskiej kuchni przypadkowa. Jeśli chcesz aby twoja pasta była kremowa, a smaczny sos wydobywał się z każdym gryzem, wykorzystaj makarony z dziurką. Do zapiekania zawsze sięgaj po duże rodzaje makaronów, które pomimo długiej obróbki cieplnej zachowają swoją kruchość, która idealnie połączy się z apetycznym farszem!
© 2024 Restauracja Semolino All Rights Reserved.