Jakie ryby królują w kuchni włoskiej Poznaj morską stronę Italii

Jakie ryby królują w kuchni włoskiej Poznaj morską stronę Italii

Jakie ryby królują w kuchni włoskiej Poznaj morską stronę Italii

Włochy kojarzymy przede wszystkim ze wspaniałej pizzy i soczystych, słodkich pomidorów. Tymczasem w Italii królami stołów są w głównej mierze ryby i owoce morza. Podaje się je zarówno w formie surowej, jak polski tatar, ale także w postaci grillowanej czy wędzonej. Jakie potrawy z ryb są we Włoszech najpopularniejsze?

Gdy myślimy o rybie, najczęściej przed oczami mamy popularnego łososia. Mimo, że to danie w kuchni włoskiej również się pojawia, to warto pamiętać, że jest to przede wszystkim przysmak z północy. Włosi w swojej kuchni wykorzystują lokalne składniki, do których zalicza się na przykład tuńczyk.

Ryby, które podkreślą włoskość dań

We włoskiej kuchni ryby wymieniają się z owocami morza – zarówno jedne, jak i drugie podaje się jako samodzielne danie główne, jak i jako przystawki. Jeśli zależy ci na tym, aby mieć pewność, że twoje rybne danie z pewnością pochodzi z Włoch, koniecznie wybierz tuńczyka!

 

Stek z tuńczyka z powodzeniem można uznać za pełnowartościowe i sycące danie. To ryba, którą można traktować tak samo, jak wołowinę – dobrze przygotowany stek z tuńczyka jest aromatyczny i soczysty i zachwyci nawet najbardziej wymagającego smakosza!

 

Włosi kochają również doradę – to dość mało popularna w polsce ryba morska, która charakteryzuje się białym mięsem i bardzo delikatnym smakiem. Doskonale pasuje na przystawkę, ale również i na letnie danie główne.

 

Niby polska, a jednak włoska!

Polskim smakowym łącznikiem we włoskiej kuchni z pewnością jest makrela. Choć u nas znana przede wszystkim w postaci wędzonej, we Włoszech podaje się ją zarówno grillowaną, jak i znaną nam wędzoną. Świetnie uzupełnia kanapkowe pasty, które ze świeżymi ziołami i warzywami doskonale smakują o każdej porze dnia.

 

Kolejną włoską rybą są sardynki – to przede wszystkim odpowiednich naszych szprotów, które podaje się w formie przystawek, które wręcz czarują smakiem!

 

Włoskie (morskie) opowieści

Obecność ryb we włoskiej kuchni związana jest przede wszystkim z położenia Włoch – ten półwysep otoczony jest z każdej strony morzem, co zdecydowanie ułatwia połów. Włosi również słyną z miłości do świeżych i lokalnych składników, zatem nie wykorzystanie darów morza można by uznać za grzech!

Jeśli masz ochotę na włoskie smaki, to najlepsza włoska kuchnia w Warszawie jest w Semolino. W naszej restauracji stawiamy przede wszystkim na to, co w słonecznej Italii najlepsze i świeże, dlatego każde nasze danie jest aromatyczne i wyjątkowe!

 

Marzysz o włoskich wakacjach, ale nie masz czasu na długi urlop? Nic straconego – odwiedź naszą restaurację już dzisiaj by rozsmakować się w słońcu Włoch na twoim letnim talerzu!

Semolino
Sprawdź inne artykuły