Jakie są najpopularniejsze potrawy z owoców morza we włoskiej kuchni

Jakie są najpopularniejsze potrawy z owoców morza we włoskiej kuchni

Jakie są najpopularniejsze potrawy z owoców morza we włoskiej kuchni

Włosi do perfekcji opanowali sztukę wykorzystywania składników, które daje natura. Nie może zatem w tej kuchni zabraknąć owoców morza i ryb, które doskonale komponują się zarówno z pastami, risotto, jak i ciastem do pizzy.
Dobrze przyrządzone owoce morza są afrodyzjakiem, który pobudza również kubki smakowe. Są niezwykle proste w przygotowaniu, choć wymagają wprawy – do ich przyrządzenia potrzebna jest oliwa z oliwek, wino, odrobina ziół i cytryna.

Frutti di mare, czyli czym morze bogate

 

Wykorzystanie owoców morza w kuchni to podstawa włoskiej kuchni. Krewetki, małże, ośmiornice są wyjątkowo aromatyczne i pożywne, dzięki czemu cieszą się niezmienną popularnością od lat we włoskiej kuchni. Sposób ich przyrządzenia zależy od regionu Włoch, a także od doświadczenia osoby ich przyrządzającej. Najprostszą formą obróbki owoców morza jest ich delikatne ugotowanie lub zgrillowanie i podanie z odrobiną ziół, czosnku oraz cytryny – w ten sposób podkreślamy ich naturalny smak.

 

Owoce morza podawane są zarówno jako przystawki, dania główne jak i zupy. Zgodnie z tradycją kulinarną Włoch, każdy element owoców morza należy wykorzystać, dlatego też zupa ugotowana ze skorupek i resztek ma wyjątkowy i niepowtarzalny smak za każdym razem.

 

Najsłynniejsze dania frutti di mare, które musisz spróbować!

 

Owoce morza w zupie? Jak najbardziej! Włoska zupa frutti di mare jest naprawdę wyjątkowa i zawsze smakuje inaczej. Zawdzięcza to wykorzystaniu elementów pancerza i skorupek, które zostają zużyte do innych dań. Gotuje się na nich wyjątkowy bulion, który uzupełnia się świeżymi owocami morza – takie danie jest niezwykle rozgrzewające i pożywne. Najlepsze zupy frutti di mare znajdziesz oczywiście we włoskich portach!

 

Owoce morza to również nieodzowny dodatek do wyjątkowych i przepysznych past. Dary morza podawane są z masłem lub sosem pomidorowym, który doskonale łączy ze sobą wszystkie składniki. Innym słynnym włoskim daniem frutti di mare jest oczywiście delikatne risotto – ryż obsypany mulami to danie obok którego nie można przejść obojętnie, a kto raz je spróbował, zapamięta ten smak na całe życie!

 

Włoskie frutti di mare na polskim stole – restauracja na Mokotowie

 

Restauracja Warszawa Mokotów zaprasza również na wykwintne danie prosto z Włoch – grillowaną ośmiornicę. Ten wyjątkowy morski stek jest niezwykle delikatny i aromatyczny, przyrządzony w tradycyjny sposób i tylko z wykorzystaniem niezbędnych składników, które podkreślają smak mięsa.

 

Restauracja włoska w Warszawie to miejsce, w którym możesz rozpocząć swoją kulinarną podróż dookoła Włoch. Znajdziesz u nas tradycyjne włoskie dania, które rozpływają się w ustach. Przyrządzimy dla ciebie stek z kalmara w towarzystwie risotto, grillowane krewetki w sosie pomidorowym, a także tradycyjne risotto z owocami morza. Nie zabraknie u nas również pizzy pełnej muli, a także klasycznej zupy stworzonej z darów morza.

 

Piękno i smak tkwi w prostocie, dlatego też kuchnia włoska jest najlepszą i najzdrowszą kuchnią na świecie. Soczyste pomidory, owoce morza i ręcznie robiony makaron – oprócz grona przyjaciół, to wszystko czego potrzebujesz do kulinarnego szczęścia! 

 

Odwiedź nas w Semolino i skuś się na prawdziwą i bogatą una festa di pesce na warszawskim Mokotowie już dzisiaj!

Semolino
Sprawdź inne artykuły