Jakie są najpopularniejsze włoskie przystawki?
Nie masz ochoty na danie główne, a jednocześnie chcesz spróbować włoskich smaków? A może wręcz przeciwnie – dzisiaj jest ten dzień, w którym nawet największe danie nie jest sprostać twoim oczekiwaniom? Odpowiedzią jest włoska przystawka – doskonała jako aperitif, ale też i przekąska do aromatycznego wina!
Włoska kuchnia jakością stoi – to motto, które przyświeca tak daniom głównym, deserom, jak i przystawkom. To nie tylko mięsa i sery, ale przede wszystkim znakomite warzywa i owoce, które połączone ze sobą nierzadko tworzą niesamowite doznania smakowe. Czas przyjrzeć się tradycyjnym włoskim przystawkom, które zabiorą nas w podróż do słonecznej Italii.
Przystawka to danie, bez którego nie może obejść się żadne menu. Przez jednych traktowana jest jako małe co nieco przed daniem głównym, które ma zaostrzyć apetyt i być wstępem do prawdziwej uczty. Inni przekąski określają małym daniem głównym – są wystarczające, aby zaspokoić głód, a jednocześnie poczuć poezję smaku zadawalając podniebienie.
Przystawki to nic innego, jak po prostu mała i lekkostrawna potrawa, która ma nas wprowadzić w odpowiedni nastrój i pobudzić apetyt. Doskonale sprawdzi się także jako towarzyszka wina, podkreślając jego smak. Włosi doskonale wiedzą, jak ważne jest celebrowanie każdego posiłku, dlatego też bez przystawki nie ma obiadu!
Mnogość znakomitych produktów pozwala Włochom na stworzenie wyjątkowych i smacznych dań na każdą okoliczność. Nawet, jeśli w daniu głównym nie uda ci się skosztować wszystkiego, warto sięgnąć po przystawkę, która może być doskonałą okazją do zapoznania się z nowymi i wyjątkowymi smakami.
Do najpopularniejszych włoskich przystawek zdecydowanie zalicza się burratę – to odmiana mozzarelli, którą podaje się w towarzystwie grillowanych warzyw lub pomidorów, z octem balsamicznym lub oliwą. Jest delikatna jak chmurka, lekko się rozpływa i zdecydowanie poprawia apetyt. Bardzo często podawana jest w towarzystwie foccaci, którą również można traktować jako samodzielną przystawkę – zawdzięcza to aromatowi dobrej jakości oliwy i rozmarynu.
Foccacia sama w sobie może przybierać różne formy w zależności od regionu Włoch. Czasem jest to po prostu klasyczne ciasto na pizzę, a innym razem puszysty placek dodatkowo z oliwkami i pomidorami. W każdej formie jest równie zachwycająca i warto połączyć ją z deską serów oraz wędlin, która również sama w sobie może stanowić znakomite rozpoczęcie obiadu!
Niektóre z włoskich przystawek mogą być również daniem głównym – są niezwykle pożywne, bogate w smaku i idealnie sprawdzą się także na eleganckich przyjęciach. Restauracja Warszawa Mokotów serwuje carpaccio wołowe, które posypane jest parmezanem oraz kaparami, a także vitello tonnato, czyli zaskakujące połączenie pieczonej cielęciny w sosie z tuńczyka.
Kuchnia włoska w Warszawie to także prawdziwe słynne antipasto, czyli mix serów, wędlin w otoczeniu oliwek – doskonale komponuje się z włoskim winem i wprawia w obiadowy nastrój.
Zastanawiasz się, która z przystawek będzie odpowiednia? Z rozbrajającą szczerością odpowiemy, że wybór jest trudny – warto za każdym razem próbować nowych smaków i dzielić się z przyjaciółmi, aby każde wyjście na włoskie żarcie było wyjątkowym przeżyciem smakowym!
© 2024 Restauracja Semolino All Rights Reserved.