Pizza ma całe grono fanów, jednak to ostatecznie ocena tego dania w dużym stopniu zależy od tego, jakie składniki – a zwłaszcza ser – się na niej znajdzie. W oryginalnych przepisach najczęściej spotkamy cztery różne gatunki różniące się smakiem czy aromatem. Łączy je jedno – najwyższa jakość. Zobacz, jakie sery są najlepsze do pizzy.
Zacznijmy od tego, że aby pizza jak najbardziej była zbliżona do włoskiej wersji dobór serów jest nieprzypadkowy. Na szczęście każdy z nich bez problemu można dostać w większych sklepach. I jak przystało na dania, i to ewoluowało i są też wersje na bazie serów francuskich czy szwajcarskich.
Zanim jednak przyjdzie czas na ser, to najpierw na ciasto musi trafić sos. I tu są dwie wersje. Pierwsza powstaje na bazie sosu z aromatycznych pomidorów, a druga – tzw. pizza bianca, czyli biała pizza, jako bazę, zamiast sosu ma oliwę. Jeśli decydujemy się na drugą wersję, warto pamiętać o oliwie dobrej jakości. Te włoskie z powodzeniem znajdziemy w sklepach stacjonarnych i internetowych. Oryginalnego wypieku tego typu warto spróbować w dobrej włoskiej pizzerii.
Jak sama nazwa wskazuje, do przygotowania pizzy serowej lub inaczej – quattro formaggi potrzebne będą cztery rodzaje sera.
Pierwszy z nich to mozzarella, którą po odsączeniu z wody rwie się na drobne kawałki i układa na ciasto. Podczas pieczenia lekko się rozpływa, a pizza staje się dzięki temu kremowa. Kolejny ser to najbardziej wyrazista gorgonzola. Powstaje z mleka krowiego. Jeśli jednak nigdzie jej nie znajdziemy, można zastąpić ją innym serem pleśniowym o niebieskawym zabarwieniu. Trzeci ser to kremowa ricotta. Wreszcie parmezan lub inny twardy ser np. bursztyn. Starty dodaje się pod sam koniec pieczenia lub po wyjęciu z pieca.
W oryginale poza serami na pizzy nie ma innych składników. Jednak i tu można pozwolić sobie na lekkie odstępstwa. Doskonale z serowymi smakami będzie komponować się szpinak, czy świeża rukola. Przy wyborze dodatków zwróćmy uwagę na smaki – np. suszone pomidory na tej akurat pizzy mogą okazać się zbyt słone.
© 2024 Restauracja Semolino All Rights Reserved.