Jakie wino do pizzy wybrać?

Wino to jeden z tych dodatków, które wybieramy adekwatnie do serwowanego dania. Co ważne, posiłek nie musi być wykwintny, żeby dopasować do niego odpowiedni bukiet. Pizza i wino to częste połączenie. Umiejętnie dobrane wino podkreśla smak dodatków i pozwala się cieszyć jeszcze bogatszym aromatem pizzy. Jakie w takim razie wino do pizzy wybrać?
To pozornie proste pytanie wcale takie proste nie jest. Dlaczego? Głównie dlatego, że do różnych rodzajów pizzy idealnie nadają się różne rodzaje win, a przy ich wyborze możemy dodatkowo uwzględnić nasze indywidualne preferencje. Fakt, iż określone wino jest rekomendowane do pizzy pepperoni czy Margheritty nie oznacza, że akurat ten trunek musimy wypić.

Jak łączyć wina z pizzą?

Jak już wspominaliśmy, wybierając odpowiedni gatunek wina możemy podkreślić smak poszczególnych dodatków włoskiej pizzy. Warto jednak pamiętać o tym, że harmonijne połączenie wina i pizzy może również łagodzić smak ostrych dodatków, czego doskonałym przykładem są wskazówki dotyczące łączenia wina z pizzą pepperoni. Zastanawiasz się jak dobrać wino do swojej ulubionej pizzy? Poniżej przedstawiamy wskazówki dotyczące tworzenia najbardziej harmonijnych i pożądanych połączeń.

Margheritta

Margheritta to pizza klasyczna. Wybierając tę kompozycję smaków warto postawić na równie klasyczne wino. Dobrym wyborem będzie tu białe aromantyczne wino lub ewentualnie lekkie wino różowe. Warto szukać trunków, które podkreślą nuty świeżej bazylii oraz smak pomidorów i mozzarelli.

Pepperoni

A co w przypadku pizzy pepperoni? Pizza pepperoni zawiera sporo tłuszczu. Wyróżnia się również dość intensywnym i ostrym charakterem. To sprawia, że najlepiej smakuje przy akompaniamencie czerwonego wina, które jest bogate w nuty owocowe. W tym miejscu warto dodać, że wina taniczne o wysokiej zawartości alkoholu sprawią, że pizza będzie jeszcze bardziej pikantna w odbiorze.

Serowa

Pizza serowa nie ma tak wyrazistego i charakterystycznego smaku jak pepperoni. Wino nie musi więc łagodzić jej ostrości. Dlatego można ją z sukcesami łączyć z lekkim winem różowym. Wino świetnie skomponuje się z sosem pomidorowym, a jego kwasowośc doskonale poradzi sobie z oliwą.

Hawajska

Pizza hawajska… Pizza hawajska charakteryzuje się obecnością na cieście słodkich dodatków. To przede wszystkim ananas, nierzadko również słodka kukurydza. Smaki te najlepiej komponują się z lekkim winem musującym. Do pizzy hawajskiej nie poleca się win wytrawnych, ale optymalna kwasowość wina jest cechą pożądaną. Odświeża ona podniebienie i wpływa na to, że pizza smakuje jeszcze lepiej.

A jak wybrać wino do pizzy wegetariańskiej lub wegańskiej?

Mięso, szynka czy bekon nie są obowiązkowymi dodatkami na pizzy. Pizza wegańska cieszy się coraz większą popularnością, tak ze względu na przekonania konsumentów, jak i walory smakowe. Bogata w warzywa kompozycja bardzo dobrze smakuje w towarzystwie rześkich win, w których występują „zielone” nuty zapachowe. Alternatywą w tym przypadku mogą być wina różowe, które również podkreślą smak i aromat dodatków.

Semolino
Sprawdź inne artykuły