Jakie wino najlepiej pasuje do włoskiego makaronu?
Wino do posiłku to nie tylko trunek do popicia – w przypadku włoskiej kuchni to jeden z głównych składników, który podkreśla bogactwo smaku tego, co mamy na talerzu. Dobór właściwego wina do włoskiego makaronu wcale nie jest taki prosty, bowiem pod uwagę należy wziąć zarówno rodzaj sosu, jak i region, z którego danie pochodzi. Dla chcącego nic trudnego, a my przygotowaliśmy dla ciebie mały przewodnik, dzięki któremu dobór trunku będzie nieco łatwiejszy.
Włoska kuchnia nie bez powodu uważana jest za jedną z najlepszych na świecie. Idealne połączenie prostych składników sprawia, że nawet zwykły pomidor zamienia się w kulinarne dzieło sztuki. Kuchnia śródziemnomorska ma pewną tajemnicę – nic nie jest tu przypadkowe, nawet wino, jakie pijemy do kolacji.
Dobra, włoska kuchnia najlepszej jakości składnikami stoi. Tu nie ma kompromisów! I mimo, że najlepsze sosy wykonane są z zaledwie kilku produktów, to smak zawdzięczamy przede wszystkim ich jakości. Poszczególne składniki na italiańskim talerzu nierzadko są bardzo intensywne, co sprawia że danie smakuje wyjątkowo – przykładem może być tu mocne w smaku pesto, które idealnie łączy się tak z samym makaronem, jak i z mięsem.
Aby zrównoważyć smak – lub by go podkreślić – we włoskiej kuchni nie może zabraknąć wina. Lampka wina podbija smak poszczególnych dań, wydobywa nuty smakowe, które bez wina nie byłyby aż tak wyczuwalne. Aby jednak faktycznie zrównoważyć intensywną bazylię lub podkreślić wyjątkowość świeżych krewetek, konieczny jest wybór wina odpowiedniego do danego makaronu.
Dobór odpowiedniego wina do włoskiego makaronu wcale nie jest taki prosty, bowiem nie ma jednego uniwersalnego, który pasowałby tak do carbonary, jak i do marinary. Najlepsza włoska restauracja w Warszawie oferuje swoim gościom pomoc w doborze odpowiedniego trunku, ale jeśli zależy ci na samodzielnych eksperymentach, mamy dla ciebie mały przewodnik, dzięki któremu sam będziesz mógł wypróbować różnorodne połączenia i zaimponować swoim towarzyszom.
Pierwsza zasada doboru wina do makaronu obejmuje region. Brzmi tajemniczo, ale to jedna z najprostszych zasad łączenia wina oraz pasty – jeśli twoje danie pochodzi z Sycylii, najlepszym wyborem będzie wino właśnie z tego regionu. Doskonale podkreśli słodycz sosu, zrównoważy intensywne smaki, dzięki czemu cała pasta będzie się komponować idealnie.
Druga zasada to natomiast decyzja pomiędzy winem białym, a czerwonym. Dania lekkie, wegetariańskie najlepiej współgrają z winem białym – jeśli zatem delektujesz się makaronem z owocami morza, warto wybrać wino białe. Dania mięsne, ciężkie i serowe z kolei doskonale współgrają z winem czerwonym, który podkreśla ich głębię i kremowość.
Trzecia zasada to z kolei podobieństwo. Wiele sosów w kuchni włoskiej jest przygotowywana na bazie wina, który dodaje tak kwasowości, jak i słodkości poszczególnym daniom. W trakcie obróbki cieplnej procenty wyparowują pozostawiając jedynie intensywny owocowy smak. Wino o podobnej lub nawet tej samej nucie smakowej doskonale będzie współgrać z danym makaronem dodając mu głębi w smaku.
Jak Włochy długie i szerokie, tak wiele winnic. Każda z nich oferuje inne wino, które wyróżniają delikatne nuty smakowe. Są one nie tylko związane ze szczepem winogron, ale również z beczkami, które oddają wyjątkowy smak do wina. Do włoskiego makaronu możesz wybrać swoje ulubione wino, nawet niemiecki Gewürztraminer, ale jeśli zależy ci na pozostaniu we włoskim klimacie, zwróć uwagę na te wina:
Na pewno znajdzie się wśród nich takie, które nie tylko podkreśli smak twojej włoskiej pasty, ale również podbije twoje serce wyjątkowym smakiem włoskiego słońca. Pamiętaj, że możesz też zaufać nam – z przyjemnością pomożemy ci w dobraniu odpowiedniego wina do twojego dania!
© 2024 Restauracja Semolino All Rights Reserved.