Jakie włoskie dania najlepiej smakują latem?
Czy jest pora roku, w której włoska kuchnia nie smakuje? Chyba nie! A lato to najlepszy czas by spróbować przepysznych grillowanych warzyw czy owoców morza, z których Italia właśnie słynie. Jakie jednak dania chłodzą i zaspokajają letni apetyt?
Na lato trudno wyobrazić sobie lepszą kuchnię, niż włoską. Związane jest to również i z tym, że część obszarów Italii jest gorąca w zasadzie przez cały rok. Włosi opanowali wobec tego sztukę kulinarną, która nie tylko w upalne dni zaspokaja głód, dostarcza niezbędnych składników i minerałów, ale również i chłodzi. Poznaj letnią odsłonę Włoch, w której i ty zakochasz się w ten wakacyjny czas!
Kto raz odwiedził Włochy, ten marzy o powrocie. Italia zachwyca nie tylko wspaniałymi krajobrazami, cudownymi plażami, ale również i wspaniałym jedzeniem, które można uznać za jedną z najważniejszych atrakcji turystycznych.
Aby jednak zasmakować prawdziwego, włoskiego smaku, wcale nie musimy lecieć na długie (i z pewnością ekscytujące) wakacje. Włoska restauracja w Warszawie to odpowiedź na twoje potrzeby i przede wszystkim marzenia o włoskich smakach.
W naszej restauracji znajdziecie dania idealne na upalne lato, które będąc w Italii na pewno mieliście okazję spróbować. A jeśli nie – czas to nadrobić!
Włoską ucztę należy rozpocząć od dobrej przystawki. A w tej roli idealnie sprawdzi się tradycyjne – i to nieco mniej – carpaccio. Carpaccio z ośmiornicą w sosie pomarańczowym to idealne orzeźwienie na lato, bez którego już nie będziesz mógł wyobrazić sobie idealnego biesiadowania. Ośmiornica to kwintesencja włoskiej kuchni, a orzeźwiające pomarańcze dodają jej słodyczy i jednocześnie pobudzają apetyt.
Również foccacia podawana w towarzystwie oliwy, dojrzałych na słońcu pomidorów i bazylii to idealne połączenie na gorące dni. Taka przystawka jest warta grzechu, a na dodatek – bardzo zdrowa!
Im cieplej, tym mniej mamy ochotę na ciężkie, polskie tradycyjne dania. Włoskie menu jest w takim wypadku doskonałą alternatywą, bowiem królują w nim potrawy lekkie. Owoce morze, świeże ryby, ale przede wszystkim grillowane warzywa!
Risotto z dodatkiem owoców morza czy grillowana ryba podawana w otoczeniu ziół zdecydowanie będą tym, czego najbardziej potrzebujesz. Ta lekkość dań włoskiej kuchni związana jest również z dodatkiem cytrusów oraz ziół bez których ciężko wyobrazić sobie włoskie smaki.
Jeśli klasyczne danie główne to dla ciebie za dużo, zdecydowanie powinieneś sięgnąć po coś niezwykłego i zaskakującego, jak włoska inslata. Mimo, że wygląda niewinnie, we włoskiej kuchni stanowi doskonałą alternatywę dla pełnego dania głównego.
Zawdzięcza to idealnej kompozycji świeżych i grillowanych warzyw, a także dodatkom w postaci grillowanego mięsa, serów czy ryb. Insalata to coś, co koniecznie musisz spróbować!
Aby jednak włoską biesiadę uznać za zakończoną, koniecznie musicie sięgnąć po idealny deser. A we Włoszech to nie tylko obłędne lody, ale również lekka panna cotta czy kremowe desery z owocową nutą.
Jakie dania kuchni włoskiej są najlepsze na lato? Pytanie powinno raczej brzmieć, czy są jakieś, których latem lepiej nie próbować! Bo wszystkie włoskie dania latem sprawdzą się perfekcyjnie!
© 2024 Restauracja Semolino All Rights Reserved.