Jakie zupy są najpopularniejsze w kuchni włoskiej?

Jakie zupy są najpopularniejsze w kuchni włoskiej

Jakie zupy są najpopularniejsze w kuchni włoskiej?

Wieść głosi, że najlepsze zupy można zjeść w Polsce. Oczywiście, nasze rodzime zalewajki i kompozycje smakowe nie mają sobie równych, szczególnie gdy mowa o babcinym rosole. Warto jednak od czasu do czasu dać się ponieść włoskim smakom i spróbować czegoś wyjątkowego. Zupy włoskie, choć zdecydowanie inne niż nasze, są doskonałym daniem na lunch!
Niektórzy mówią, że flaga włoska doskonale odzwierciedla włoską kuchnię i symbolizuje pomidory, bazylię oraz mozzarellę. I choć faktycznie te trzy wyjątkowe składniki same w sobie są doskonałym daniem, w połączeniu z delikatnym bulionem mogą nam zafundować niezwykłą poezję smaku. Poznaj słynne włoskie zupy, które rozgrzeją zimą i ochłodzą latem!

Festa del pomodoro, czyli pomidorowa nie tylko w poniedziałki

 

Jak jest rosół, wiadomo że musi być i pomidorowa. Włosi podchodzą do niej w nieco inny sposób, który nadaję ulubionej zupie świata nieco innego wymiaru. To przede wszystkim krem pomidorowy z mascarpone, który podaje się z grzankami oraz z mozzarellą lub parmezanem, w zależności od upodobań. Pomidory są pieczone, dzięki czemu delikatnie się karmelizują, co dodatkowo podkreśla ich wyjątkowy smak.

 

Latem warto spróbować włoskich chłodników – mogą być z melona lub cukinii, ale do najpopularniejszych z pewnością zalicza się chłodnik pomidorowy, który przypomina nieco hiszpańskie gaspacho. To zupa, która doskonale ochłodzi w upalny dzień, ale doda również energii, szczególnie że festa del pomodoro trwa we Włoszech cały rok!

 

Cukinia, owoce morza, grzyby, czyli kuchnia włoska na bogato

 

Włosi wykorzystują każdy produkt, dlatego też na stołach królują zupy zarówno z grillowanych warzyw, jak z cukinii która w towarzystwie gorgonzoli staje się prawdziwą królową talerza, jak i buliony stworzone z darów morza. Nie zapominajmy też o włoskim rosole – zwanym straciatella i podawanym z dodatkiem delikatnych kluseczek jajecznych z parmezanem. Podobnie, jak w przypadku innych dań, liczy się tu przede wszystkim dobrej jakości produkt!

 

Będąc we Włoszech nie można też przejść obojętnie obok zupy cebulowej. Mimo, że to znak rozpoznawczy Francji, włoska interpretacja jest równie dobra – o ile nawet nie lepsza! Chrupiąca grzanka i ser – czy trzeba czegoś więcej?

 

Prawdziwa włoska kuchnia w Warszawie

 

Chcesz spróbować najsłynniejszych włoskich zup? Kuchnia włoska w Warszawie w Semolino zaprasza na rozgrzewające zupy – poza smakowitym kremem pomidorowym mamy dla was zupę grzybową z aromatycznym parmezanem, a także zupę z owocami morza, które przypomną o włoskich wakacjach.

 

Przygotowane z najlepszej jakości składników, aromatyczne – dokładnie takie, jakie zjecie na obiedzie u Nany lub w wykwintnej italiańskiej restauracji. Włochy to nie tylko pizza i makaron, to przede wszystkim znakomity produkt który można podać w każdej wersji i każda będzie obłędna!

Semolino
Sprawdź inne artykuły