Kalmary po włosku - co Włosi robią z tymi delikatnymi owocami morza?
Każdy miłośnik włoskiej kuchni wie, że to, co w niej wyjątkowe to przede wszystkim szerokie wykorzystywanie lokalnych składników. Jak przystało na kraj otoczony przez morze, wśród podstawowych produktów nie może zabraknąć tu owoców morza. A kalmary - choć trudne w obróbce - we włoskiej kuchni odgrywają ważną rolę!
Czy wiesz, że kalmary to jedne z najdelikatniejszych owoców morza? Są niezwykle delikatne, uniwersalne i uwielbiane również przez dzieci, dlatego też nie może ich zabraknąć zarówno w domowej kuchni, jak i w eleganckich restauracjach. Zasada ta dotyczy dosłownie całych Włoch - od Sycylii po Ligurię.
Jak wspomnieliśmy wyżej, kalmary we włoskiej kuchni pełnią dość ważną rolę. Ich popularność sprawia, że są one przygotowywane na wiele sposobów, ale dzisiaj skupimy się na tych najbardziej tradycyjnych, które można uznać wręcz za potrawy narodowe!
Fritti to chyba najpopularniejsza forma podania kalmarów. To nic innego, jak po prostu kalmary smażone w delikatnej panierce z semoliny na głębokim tłuszczu. Robi się je szybko, przez co są złociste, chrupiące i soczyste w środku.
Faszerowane kalmary, czyli ripieni to z kolei danie na specjalne okazje, a te jak wiadomo we Włoszech są dość często! Taką potrawą możemy raczyć się także w nadmorskich trattoriach i zapewniamy, że kto raz spróbował kalmarów w tej postaci już nigdy o nich nie zapomni! W tej wersji kalmary są wypełnione delikatnym, ziołowym farszem, ale uwaga – każdy szef kuchni ma swoją unikalną recepturę, dlatego tego dania nie uda wam się powtórzyć w domu!
Kalmary w postaci grillowanej to typowo nadmorska przekąska, którą można określić mianem lokalnego street foodu. Ich przygotowanie to kwintesencja włoskiej kuchni bowiem świeży produkt wystarczy jedynie skropić doskonałej jakości oliwą z oliwek i oprószyć solą by wydobyć smak.
Kalmary mogą być przekąską i daniem głównym, jednak najczęściej są dodatkiem do znakomitych sosów. Włosi dodają je do makaronów oraz do risotto. Daniem popisowym jest pasta al nero di seppia, czyli makaron z czarnym atramentem. Taka pasta nie tylko prezentuje się obłędnie, ale przede wszystkim podkreśla morski smak owoców morza. Kalmary są tam dodatkiem, ale bez nich trudno byłoby sobie ten makaron wyobrazić!
Sos do pasty czy do risotto z kalmarami również jest prosty, bowiem to ten owoc morza, który doskonale komponuje się nie tylko z czosnkiem, ale przede wszystkim z białym winem i pomidorami, czyli wszystkim tym, co Włosi kochają!
Insalata to natomiast bardzo lekkie danie, które w odróżnieniu od klasycznych znanych nam sałatek może być samodzielnym daniem głównym. Lekko gotowane lub grillowane kalmary doskonale współgrają ze świeżymi i słodkimi pomidorami oraz chrupiącą sałatą.
Każdy region Włoch to inne podejście do gotowania. Jest to związane przede wszystkim z dostępnością poszczególnych składników, dlatego też na Sycylii kalmary spotkamy w nieco innej, bardziej pikantnej wersji. Podaje się je tutaj w towarzystwie rodzynek i orzeszków piniowych, ale również i w soku pomarańczowym.
Na północy Włoch kalmary natomiast doskonale smakują w połączeniu z oliwą oraz aromatycznym czosnkiem. Można zatem uznać, że kalmary warto próbować w każdym regionie by zrozumieć, jak uniwersalny jest to produkt! Szczególnie, że dla Włochów kalmary to coś więcej, niż tylko składnik – to wspomnienie domowej kuchni, rodzinnych spotkań i przede wszystkim poezja smaku, w której ty również się zakochasz.
Jeśli chcesz przekonać się, jak smakują kalmary, koniecznie odwiedź nasze Semolino – najlepsza kuchnia włoska w Warszawie zaserwuje ci prawdziwe kalmary fritti, w lekkiej chrupiącej panierce!
© 2024 Restauracja Semolino All Rights Reserved.