Kuchnia włoska jest znana na całym świecie, a w Europie znajduje się w czołówce tych najbardziej cenionych. Aby móc przyjrzeć się bliżej tradycyjnym włoskim daniom, na początku warto zacząć od krótkiej charakterystyki samej kuchni. Zauważyć można, że niezależnie od regionu Włoch, kuchnia włoska bazuje w większości na takich samych, wspólnych produktach. Należą do nich:
sery – jako składnik słonych dań najczęściej mozzarella, parmezan i gorgonzola, w przypadku słodkich natomiast ricotta i mascarpone,
mięsa – a dokładnie szynka parmeńska (crudo – surowa, podduszana oraz cotto – gotowana),
ryby – pieczone lub grillowane, najczęściej łosoś, dorsz, tuńczyk, śledzie i sardynki,
owoce morza – krewetki, ośmiornice, kalmary, kraby, raki, homary, langusty i przegrzebki,
warzywa – pomidory świeże i suszone, czosnek, cebula, oliwki i karczochy jako podstawa lub dodatek do większości dań,
zioła i przyprawy – najczęściej oregano, bazylia, rozmaryn, tymianek, estragon, sól i pieprz,
mąka – typ 00, czyli najdelikatniejsza ze wszystkich innych, sypka, lekka i obfitująca w najlepszy nośnik smaku – gluten.
Cechą charakterystyczną kuchni włoskiej jest przygotowywanie dań ze świeżych składników dostępnych w najbliższej okolicy. Wynika to z głębokiego przywiązania do tradycji, a co za tym idzie również domowych smaków. Potrawy kuchni włoskiej wyróżniają się zatem wysoką jakością oraz bogactwem smaków i aromatów, dzięki używaniu dużej ilości przypraw i ziół.
Kuchnia włoska jest różnorodna ze względu na ilość włoskich regionów i ich kulinarnych specjałów. Wyspecjalizowała się jednak szczególnie w sytych potrawach mącznych oraz rybnych i owocach morza. Słynie również z wspaniałych deserów, które stanowią zwieńczenie każdego dania głównego. Tradycyjne włoskie dania to przede wszystkim:
pizza, czyli znane na całym świecie cienkie ciasto w formie placka z różnorodnymi dodatkami,
focaccia – domowe, włoskie pieczywo zapiekane najczęściej z pomidorkami koktajlowymi lub gruboziarnistą solą, podawane z oliwą i rozmarynem; różni się od pizzy ilością dodatków oraz pulchnością i grubością ciasta,
lasagne – zapiekanka przekładana makaronem o tej samej nazwie oraz sosem – najczęściej bolognese,
wszelkiego rodzaju potrawy mączne, takie jak między innymi ravioli (nadziewane farszem), gnocchi (ziemniaczane kluski podawane z sosem) oraz tortellini (również nadziewane, podawane najczęściej w sałatkach),
panna cotta – deser śmietanowy podawany z musem owocowym,
tiramisu – kawowo-biszkoptowe ciasto przekładane kremem z mascarpone.
© 2024 Restauracja Semolino All Rights Reserved.