Najpopularniejsze rodzaje pizzy włoskiej

Rodzaje włoskiej pizzy

Pizza jest jednym z najchętniej spożywanych dań nie tylko w naszym kraju, ale i na całym świecie. Jej włoskie korzenie są powszechnie znane, jednak niewiele osób kojarzy typowo włoskie przepisy na tę potrawę. W skali globalnej, pizza została w pewnym stopniu zdominowana przez amerykańską kuchnię i jej formuły przyrządzania tej potrawy. W tym artykule pragniemy powrócić do korzeni - prezentujemy najsmaczniejsze oryginalne pomysły na pizzę oraz podpowiadamy jak powinna wyglądać typowo włoska pizza, wykonana zgodnie z tradycją tego regionu.

Pizze włoskie – w czym tkwi ich specyfika?

Pizza włoska to najczęściej pizza odznaczająca się kilkoma kluczowymi cechami. Po pierwsze – jest to pizza wykonywana na cienkim cieście, kruchym, pozbawionym takich dodatków jak ser ukryty w rantach. Po drugie – na powierzchni ciasta umieszcza się zazwyczaj trzy, góra cztery składniki, które powinny komponować się ze sobą pod kątem smaku. Po trzecie – pizza włoska serwowana jest bez dodatkowych sosów, takich jak ketchup, sos pomidorowy lub czosnkowy. Zamiast nich, dodatkiem typowo włoskim będzie oliwa, która nie przytłacza tak bardzo innych smaków, a zarazem jest zdrowa i wspomaga proces trawienia.

 

Pizza włoska – pomysły warte uwagi

Pierwszym podstawowym typem jest margherita, nazywana także neapolitańską, pizza przygotowywana z użyciem sosu pomidorowego, mozzarelli, świeżej bazylii oraz oliwy z oliwek. Może także zostać wzbogacona o miąższ pomidorowy lub też pomidory z puszki (typu pelati), z których wykonuje się zazwyczaj sos. Połączenie pomidorów i lekko tłustej mozzarelli daje wyjątkowy, sycący efekt smakowy.

 

Pizza roma powstaje na bazie bardzo cienkiego ciasta o płaskich brzegach, na powierzchni którego rozkładane są warzywa i dodatki. W porównaniu do pizzy margherita ma mniej sosu pomidorowego oraz sera, na korzyść obecności takich składników jak szynka, oliwki, kapary, pieczarki. Możemy się spotkać z pizzą roma sprzedawaną na kawałki.

 

Pizza capricciosa jest uważana za wariant pizzy roma, a niekiedy za osobną odmianę tej potrawy. Powstaje w oparciu o ser mozzarella, pieczoną szynkę, grzyby, karczochy oraz pomidory. Ponadto może zostać wzbogacona o bazylię, oliwę, a szczególnie – szynkę parmeńską.

 

Quattro formaggi to popularna pizza, na której powierzchni pojawia się mozzarella oraz inne gatunki sera. W zależności od konkretnego wariantu i regionu kraju, pizza może być serwowana z takimi serami jak fontina, parmezan, pecorino, ricotta, taleggio. W jej składzie może także pojawić się sos pomidorowy oraz inne dodatki smakowe.

 

Pizza sycylijska ma grubsze ciasto oraz więcej składników na powierzchni – ser pecorino, oliwki, kapary, achois, oregano, czosnek i cebulę. Ponadto pizza może zostać obsypana bułką tartą oraz zostać wypieczona na prostokątnej blaszce.

 

Warto też wspomnieć o innych, chętnie wybieranych typach włoskiej pizzy: sfincione, focaccia, palermitana, bianca, caprese, quattro stagioni, al pesto. Są to wariacje powszechnie dostępne w polskich pizzeriach, a także możliwe do samodzielnego wykonania w swoim piekarniku lub kuchence.

Semolino
Sprawdź inne artykuły