Nietypowe dania włoskiej kuchni

Nietypowe dania włoskiej kuchni

Kuchnia włoska od dawna święci triumfy popularności, tak wśród przedsiębiorców-restauratorów, jak i prywatnych i samodzielnych pasjonatów gotowania. Kuchnia włoska nie wymaga dużej wprawy, bazuje na produktach łatwo i powszechnie dostępnych, a ponadto jest smaczna. W tym artykule przybliżamy mniej znane i rzadziej przygotowywane dania tego regionu, które z łatwością można przyrządzić we własnym domu. Z pewnością okażą się wyborem trafionym tak w przypadku osób dobrze zaznajomionych z kuchnią włoską, jak i jej niezbyt wprawionych amatorów.

Kuchnia włoska – co warto znać i przyrządzić?

Knedle kojarzą nam się z kuchnią polską lub niemiecką, jednak spożywa się je również w północnych Włoszech. Nazywane są Canederli, a powstają na bazie nie kartofli lub mąki ziemniaczanej, ale czerstwego chleba, jajek i mleka. Dodatkowo, dodaje się do nich przyprawy – pieprz, gałkę muszkatołową, świeżą pietruszkę. Tradycyjnie podawane są z różnego typu wędlinami, boczkiem, serami lub też sosami. Jest to danie podatne na rozmaite eksperymenty kulinarne.

 

Specyficznym włoskim typem gulaszu jest coda alla vaccinara, przygotowywany z warzyw, wśród których szczególne miejsce zajmuje seler oraz aromatyczne zioła. W składzie znajdują się także pomidory i czerwone wino. Całość jest gotowana w jednym gatunku i doprawiana w ustalonej kolejności. Dzięki temu danie prezentuje bogaty, zróżnicowany smak, o odcieniu słodko-kwaśnym. 

 

Wątróbka wenecka, nazywana też fegato alla veneziana, to popularne danie pochodzące z tego regionu, słabo rozpoznawane w naszym kraju. Wykonywane jest z wątróbki wieprzowej bądź cielęcej, z dodatkiem cebuli, masła, oliwy i przypraw. Szczególnie warta uwagi jest wersja na słodko, wykonywana na bazie cebuli czerwonej. 

 

Ciceri e tria to danie dla wegetarian, przygotowywane z makaronu, ciecierzycy i innych dodatków. Najczęściej stosuje się makaronowe wstążki, które są częściowo smażone, a częściowo gotowane. Jest to potrawa chrupka, podawana w różnych wariacjach: z cebulą, marchewką, selerem, czosnkiem. 

 

Znane i nieznane – włoskie zupy

 

Trippa to danie, które można porównać do naszych krajowych flaków. Wykonywane jest na podobnej co one bazie, jednak z dodatkiem pomidorów, marchewki, czosnku, selera, sera, a także białego wina. Jest to potrawa obecna w różnych regionach Włoch, przyrządzana i podawana na wiele sposobów. 

 

Jota triestina to popularna w kuchni włoskiej zupa bazująca na fasoli, słoninie i kwaśnej kapuście, choć niekiedy przygotowywana w wersji wegetariańskiej, wzbogaconej o ziemniaki. Ponadto popularnym wariantem jota triestina jest zupa z dodatkiem kiełbasy wędzonej. Jest powszechnie spożywana w północnej części Włoch, a w porównaniu do naszej rodzimej kuchni – przypomina nieco kapuśniak. 

 

Acquacotta to zupa warzywna bazująca na klasycznym połączeniu włoszczyzny: cebuli, selera, marchwi, kalarepy, wraz z czosnkiem, pomidorami i innymi warzywami liściastymi. Uzupełniania jest o dodatek serów i jajka, a podawana wraz z pieczywem. Jest to soczyste danie, które z pewnością przypadnie do gustu tak osobom szykującym sytego posiłku, jak i intensywnych walorów smakowych. 

Semolino
Sprawdź inne artykuły