Rodzaje włoskich wędlin

Rodzaje włoskich wędlin

Obok klasycznych dań i domowych makaronów, świeżych owoców i warzyw oraz aromatycznych serów, włoskie jedzenie oferuje nam także obłędne w smaku wędliny. Dziś postanowiliśmy przyjrzeć się najpopularniejszym rodzajom włoskich wędlin.

Włoskie wędliny: rodzaje, sposób przygotowywania i klasyfikacje

We Włoszech istnieje ogromna różnorodność wędlin. Ich rodzaj zależny jest przede wszystkim od użytego do produkcji mięsa i sposobu jego obróbki. Dominuje tu suszenie, ale spotkać się można też z wędlinami pieczonymi i gotowanymi. W nazwie wędlin oprócz określonego sposobu przygotowania, zawiera się często również region pochodzenia, np. Prosciutto di Parma. Wiele rodzajów włoskich wędlin oznaczonych jest też certyfikatem DOP – w celu ochrony i promowania ich wyjątkowości, niepowtarzalności i jakości.

Najpopularniejsze włoskie wędliny

1. Prosciutto Crudo

To surowa szynka wieprzowa, która swój niepowtarzalny smak zawdzięcza długiemu procesowi dojrzewania we włoskim mikroklimacie. Wyróżnia się tu dwa najsłynniejsze rodzaje szynki Prosciutto Crudo. Pierwszą z nich jest Prosciutto di Parma, czyli nic innego szynka parmeńska, drugą natomiast Prosciutto di San Daniele – szynka świętego Daniela.

2. Prosciutto Cotto

To szynka wieprzowa gotowana. Najczęściej produkuje się ją ze świńskich ud, które są odpowiednio przycinane, nacierane solą i przyprawami, a następnie gotowane. Proces gotowania trwa bardzo długo, dzięki czemu uzyskuje się unikalną strukturę szynki. W efekcie Prosciutto Cotto jest niezwykle aromatyczna, a jednocześnie delikatna w smaku.

3. Bresaola

To długodojrzewająca, ciemnoczerwona szynka z mięsa wołowego. Charakteryzuje się miejscem pochodzenia oraz nietypowym procesem wytwarzania i dojrzewania. Bresaola jest soczysta, delikatna i miękka, a także bardzo aromatyczna bowiem naciera się ją dużą ilością ziół i przypraw.

4. Mortadella

To wędlina, która wytwarzana jest z wieprzowiny na skutek zmielenia mieszanki mięsa wieprzowego i słoniny z szeroką gamą dodatków. Doprawiana jest najczęściej ziarnami pieprzu i pistacjami, jednak zawierać może także orzechy i oliwki. Charakteryzuje się szczególnie swoim różowym kolorem z białymi plamami pochodzącymi od dodawanych kawałków tłuszczu.

5. Salame

To długodojrzewająca wędlina wieprzowa, powstająca ze zmielonej mieszanki chudego mięsa i tłuszczu. Ważnym składnikiem, od którego pochodzi sama nazwa wędliny jest sól – zmieszana tu z dodatkami i przyprawami. Wyróżnia się różne rodzaje Salame – Milano, Toscano, Napoli czy Spianata. Ich nazwy pochodzą oczywiście od miast i regionów Włoch, w których zostały wyprodukowane.

Semolino
Sprawdź inne artykuły