Kuchnia włoska ma do zaoferowania wiele smaków i aromatów. Począwszy od prawdziwej włoskiej pizzy, poprzez wspaniałe owoce morza, na bogatej ilości różnorodnych makaronów kończąc.Nie bez powodu słoneczna Italia bywa nazywana krajem “makaroniarzy”. Włosi uwielbiają makaron i oferują niezliczoną ilość jego gatunków. Poszczególne typy włoskich makaronów różnią się od siebie przede wszystkim wyglądem, kształtem i grubością. Niewiele osób jednak wie, że każdy z rodzajów przeznaczony jest do innego typu sosu. Wiąże się to głównie z regionami Włoch, jednak ogromne znaczenie mają tutaj także takie właściwości jak struktura powierzchni makaronu, rozmiar oraz przyczepność.
Makarony cienkie i długie doskonale sprawdzają się w przypadku sosów gładkich, o jednolitej konsystencji. Te karbowane natomiast pochłaniają najwięcej sosu, dlatego warto dodawać do nich te gęste. Rurki dobrze się faszerują, a nitki doskonale prezentują się na talerzu zalanym zupą. Z jakimi włoskimi makaronami spotkać się można najczęściej?
spaghetti – swoim kształtem przypomina długie nitki, w zależności od rodzaju w różnych grubościach. To jeden z popularniejszych znanych makaronów włoskich, który doskonale “współpracuje” z gęstymi, ciężkimi sosami, takimi jak między innymi bolognese, arrabiata czy carbonara,
tagliatelle, pappardelle – to długie, płaskie wstążki, które różnią się od siebie szerokością w zależności od rodzaju – tagliatelle to najcieńszy z nich, pappardelle natomiast – najgrubszy. Znakomicie sprawdzają się zarówno w przypadku dań słonych, jak i również słodkich. Dobrze chłoną wszelkie sosy, szczególnie te na bazie pomidorów, sera lub mięsa,
fusilli – znany w Polsce jako świderki, czyli spirali wykonanej z płaskiego kawałka ciasta makaronowego. Wyróżnia się dużą przyczepnością różnego rodzaju gęstych sosów mięsnych, serowych i pomidorowych. Doskonale nadaje się także do zup lub sałatek,
penne – czyli nic innego jak skośnie ścięte rurki. To drugi najpopularniejszy makaron włoski. Jego powierzchnia może być gładka lub pokryta rowkami. We Włoszech najczęściej łączony jest z różnorodnymi sosami, pesto lub owocami morza. Doskonale sprawdza się również w zupach, świeżych sałatkach oraz zapiekankach,
lasagne – przybiera kształt cienkich, prostokątnych płatów. Swoją nazwę zawdzięcza potrawie, której jest jednym z głównych składników. Zapiekanka z lasagne może przybierać różne formy, najbardziej znaną jest wersja mięsna z sosem bolognese, jednak może być również przekładana farszem ze szpinaku czy warzyw.
© 2024 Restauracja Semolino All Rights Reserved.