Włoskie desery - najpopularniejsze i najlepsze

Włoskie desery tiramisu

Kuchnię włoską doceniamy z wielu powodów, a wśród potraw szczególnie popularnych znajdują się desery. Są chętnie serwowane w lokalach specjalizujących się w kuchni śródziemnomorskiej, choć coraz częściej przygotowujemy je także na własną rękę. Włoskie desery mogą stać się ukoronowaniem domowej uczty, wnosząc do niej nieco słodyczy. W tym artykule prezentujemy najważniejsze i najczęściej wybierane włoskie desery, od których polecamy rozpocząć przygodę z włoską kuchnią.

Tiramisu – król włoskich deserów

Tiramisu to zdecydowanie faworyt wśród włoskich deserów, powszechnie znany i spożywany w naszym kraju. Odznacza się delikatnym smakiem oraz fakturą, dzięki której rozpływa się w ustach. Najczęściej tiramisu składa się z:

– podstawy biszkoptowej nasączonej kawą i/lub likierem (najlepiej Amaretto),

– warstwy kremu powstałego na bazie serka mascarpone z dodatkiem jaj, cukru, śmietanki,

– wierzchniej warstwy/posypki złożonej z czekolady lub kakao.

Tiramisu jest podawane na zimno, a najlepiej smakuje z filiżanką świeżo zaparzonej kawy. Jak widzimy, nie jest to deser trudny do samodzielnego wykonania, nie wymaga pieczenia ani innej formy obróbki termicznej. Jego sekret tkwi natomiast w użyciu świeżych, aromatycznych składników, dzięki którym tiramisu będzie smakować jakby zostało sprowadzone z samych Włoszech.

 

Panna cotta – deser z północnych Włoch

Panna cotta to zdecydowanie jeden z najsmaczniejszych włoskich deserów. Jego kształt i konsystencja przypominają galaretkę mleczną, a podawany jest z musem owocowym. Przygotowanie panna cotta jest bardzo proste i wymaga użycia: śmietanki, mleka, żelatyny i cukru. W formie dodatków smakowych dodaje się wanilię, startą skórkę cytryny lub inne wybrane składniki.

Panna cotta formowana jest w okrągłej foremce (lub po prostu filiżance), a po ostudzeniu przyjmuje postać babeczki. W tym celu należy umieścić ją w lodówce na przynajmniej kilka godzin, choć najlepiej, jeśli spędzi tam całą noc.

 

Włoskie wypieki – co warto wybierać?

Wśród włoskich deserów znajdziemy nie tylko te na bazie mleka, śmietany i słodkiej śmietanki, ale również rozmaite wypieki. Wśród nich znajdują się popularne cannoli, będące formą rurek wypełnianych kremem na bazie ricotty. Panettone to rodzaj pulchnego ciasta drożdżowego, nasączonego aromatami oraz wypełnionego bakaliami. Cantuccini to ciasteczka w formie nieco twardych sucharków o podłużnej formie, wypełnione bakaliami. Warto też wspomnieć o włoskich ciasteczkach amaretto, popularnych tak w formie miękkiej jak i twardej. Są to słodkie wypieki z migdałami.

 

Pozostałe desery, o których warto pamiętać

Oprócz wymienionych wyżej, włoska kuchnia szczyci się granitą (odmianą mrożonego sorbetu), mocno czekoladową tartą barozzi, budino di riso, pasticciotto leccese oraz tradycyjnymi włoskimi lodami. Ich zaletą jest łatwa produkcja w oparciu o powszechnie dostępne składniki, a także – doskonałe dopasowanie do takich trunków jak kawa lub wino.

 

Semolino
Sprawdź inne artykuły