Pizza kojarzy nam się przede wszystkim z bardzo wysokokalorycznym fast foodem, a to bardzo duży błąd, ponieważ pizzę można wprowadzić do menu nawet będąc na diecie! Jak zatem dobrać właściwą pizzę by cieszyć się jej smakiem, a jednocześnie tracić kalorie?
Pizza to placek z różnymi dodatkami. Przeważnie kojarzymy ją z bardzo kaloryczną pizzą znaną z sieciówek, która posiada wiele warstw sera – taki wypiek faktycznie nie sprzyja diecie, jednakże z doskonałego smaku pizzy nie musimy wcale rezygnować, jeśli chcemy schudnąć.
Podstawą każdej pizzy jest doskonały placek. Przygotowany z mąki wieloziarnistej nie tylko ma mniej kalorii niż klasyczny placek z mąki pszennej, ale dodatkowo jest bogaty w otręby i błonnik, dzięki czemu szybciej poczujemy sytość, a przy okazji dostarczymy organizmowi potrzebne wartości odżywcze.
Placek na pizzę wzbogacony jest o sos pomidorowy – on również może być bardziej i mniej kaloryczny, co zależy od sposobu, w jaki został przygotowany. Poddane obróbce termicznej warzywa są nieco bardziej kaloryczne, dlatego na pizzy dietetycznej powinien znaleźć się sos ze świeżo przetartych pomidorów.
Na sos wybierz lekkie dodatki – niech twoja pizza będzie obfita i kolorowa, co zapewni ci najlepszej jakości szynka, ale też i lekki ser. Warto też ozdobić ją dużą ilością zieleniny, do której zalicza się ruccola czy świeży szczypiorek.
Pizza dietetyczna wciąż ma sporo kalorii, ale jest jednocześnie bardziej syta, a to za sprawą odpowiednio dobranych składników, co sprawia że zjesz jej znacznie mniej niż klasycznej pizzy amerykańskiej, po której szybko odczujesz głód.
Właściwie przygotowaną pizzę możesz jeść kilka razy w tygodniu, a swoją ulubioną, z dużą ilością składników – na przykład raz w tygodniu, kiedy pozwalasz sobie na rozluźnienie diety. Pamiętaj, że podstawą diety jest odpowiednie zbilansowanie składników, o które możesz wzbogacić także swoją ulubioną pizzę.
Sprawdź:
© 2024 Restauracja Semolino All Rights Reserved.